Slax 7.0 – vaš džepni operativni sustav

Oni koju koriste Linux duže vremena najvjerojatnije se sjećaju ove male simpatične distre. Prije nekoliko godina Slax je predstavljen kao Live Linux distribucija koja se mogla pokrenuti s USB-a i koja se mogla koristiti kao pravi mali prijenosni operativni sustav.

Sam sustav je bio velik oko 200 Mb-a, a tijekom korištenja je snimao promjene na USB stick tako da ste kod sljedećeg reboota mogli koristiti vaš operativni sustav u stanju u kojem ste ga posljednji puta ostavili.

Osim te iznimno korisne činjenice zanimljiv je bio i sustav instaliranja programa. Programi su se instalirali kao unaprijed priređeni moduli. Slax je koristio tada aktualni KDE 3.5.
Ako vas zanima, više o tadašnjem Slaxu možete pročitati u našem tekstu iz tog vremena.

Evo kako je Slax nekada izgledao

Evo kako je Slax nekada izgledao

 

Na žalost nakon početnog oduševljenja, Slax je polako pao u zaborav. Nakon godinu-dvije sporog razvoja sve je prestalo. Iako ste Slax i dalje mogli preuzeti sa njegove web stranice, niste mogli koristiti novije programe, a KDE je i dalje ostao verzija 3.5. Distra je ostala smrznuta u vremenu. Šteta, jer se radilo o jako interesatnoj i simpatičnoj Live USB distri.

Zato su me jako razveselile priče o vraćanju Slaxa i nadolazećoj novoj verziji koja će koristiti KDE 4.9. Sada kad se to konačno ostvarilo odlučih malo isprobati kako to sve izgleda.

Slax 7.0 sam preuzeo sa službene stranice. Preuzeo sam .zip datoteku za instalaciju na USB stick. Odabrao sam 64-bitnu verziju na hrvatskom jeziku. Datoteka je bila veličine 180 Mb (Najnovija verzija 7.0.2  ima 213 Mb) što je nevjerojatno impresivno ako računate da se u njoj između ostalog nalazi i KDE 4!

 

Instalacija

Instalacija na USB je krajnje jednostavna: zip datoteku raspakirate na željeni USB stick, u /slax/boot mapi pronađete bootinst.bat izvršnu datoteku i pokrenete ju kao root. Pričekate da ona odradi svoje (kod mene oko dvije minute) i to je to! Vaš Slax je spreman za korištenje!
Mala napomena: Ako želite ozbiljnije koristiti vaš Slax, prije instalacije se preporuča USB stick formatirati u ext4, jer je fat32 format ograničen na samo 4GB pa time gubite značajan prostor na USB sticku ako je on većeg kapaciteta.

Osim na USB, Slax je naravno moguće instalirati i na CD/DVD.

 

Desktop

Pokretanje je prilično brzo. Za oko tridesetak sekundi na mojem računalu se podigao KDE desktop. Očekivao sam prilično rudimentarno KDE iskustvo s obzirom da se radi o operativnom sustavu veličine 180 Mb. Međutim, ono što me dočekalo nikako nije rudimentarno!

 

Slax 7.0 odmah nakon podizanja

Slax 7.0 odmah nakon podizanja


 
KDE desktop je u cijelosti funkcionalan! Moguće je dodavati plazmoide, a uključeni su čak i desktop efekti! Nevjerojatno kako su to sve uspjeli potrpati na 180 Mb!
Kao i svaka KDE distra, desktop izgleda poprilično lijepo. Zadana Air tema će se većini svidjeti, a na sučelje će se prilično brzo priviknuti i korisnik Windows operativnog sustava. Ako želite sustav dodatno prilagoditi na raspolaganju vam je hrpa tema s kde-look.org.

 

Slax 7.0 nakon malo prilagođavanja

Slax 7.0 nakon malo prilagođavanja

 

Softver

Izbor programa je manje impresivan. Ali, naći ćete manje-više sve što vam treba za osnovne radnje na računalu. Za surfanje internetom vam je dostupan Firefox 17.0. Slax dolazi sa svim multimedijskim kodecima, te predistaliranim Flashom i Javom tako da odmah možete pregledavati Youtube filmiće i ostali Flash sadržaj na internetu, te gledati filmove i slušati muziku.
Za pregled slika se brine Gwenview, Okular će prikazati PDF datoteke, a Kate se brine za jednostavnije unose teksta. U setu dolaze i Konsole, Krcd, Juk, SMplayer, Kolourpaint, Kate i Pidgin.
 

Firefox 17.0

Firefox 17.0

 

Youtube radi odmah

Youtube radi odmah

 

Multimedijski kodeci su predinstalirani

Multimedijski kodeci su predinstalirani

 

Na žalost, u distru nije stavljen niti jedan uredski alat. Šteta jer bi jedan Abiword dobro došao, a ne bi previše utjecao na veličinu distribucije. Ovaj nedostatak će se uskoro ispraviti jer će biti moguće instalirati dodatne programe putem centra softvera tako da ćemo najvjerojatnije uskoro vidjeti LibreOffice modul, kao i neke dodatne manje zahtjevne uredske programe kao samostalne module za instalaciju.
Za sada je centar softvera u probnoj fazi i ima samo dva modula za instalaciju. Očekujemo da će se popis dostupnih modula uskoro povećati.

Software center je tek u probnoj fazi

Software center je tek u probnoj fazi

 

Nedostatak uredskog paketa je na žalost veliki minus i onima koji su ga planirali koristiti za laganu obradu teksta ili rad sa tablicama preporučamo strpljenje i naknadnu instalaciju uredskog paketa kada on bude dostupan.
 

Hardver

Slax je izvrsno prepoznao hardver na mom računalu. Čak je prepoznao i moju Atheros bežičnu karticu za koju sam na većini distri drivere morao naknadno instalirati.

Sistemski zahtjevi su prilično skromni. Slax zahtjeva minimum 256 Mb RAM-a i x86 procesor.
 

Sistemski zahtjevi

Sistemski zahtjevi

 

Rad na Slaxu

Brzina rada je prilično ugodna. Programi se otvaraju trenutno i jako brzo zaboravite da radite na Live USB-u. Ipak kod više otvorenih programa je znalo doći do pauze od sekundu-dvije kada se Slax usporio, ali ništa pretjerano strašno ili zabrinjavajuće. Neki operativni sustavi su se znali usporiti i na daleko duže vremensko razdoblje a bili su instalirani na hard disk! 😉

Slax je podešen da se sve promjene tijekom rada pohranjuju u posebnu datoteku na USB sticku tako da vas kod ponovnog podizanja sustava dočeka desktop i stanje kakvo ste posljednji puta ostavili. (Perzistentni način rada.) Mogu potvrditi da sustav funkcionira jer me je nakon reboota dočekao desktop sa svim postavljenim plazmoidima, Firefox sa snimljnim bookmarksima, zapamćenim lozinkama i postavljenom željenom početnom stranicom, a Network manager je zapamtio lozinku i spojio se na mrežu.
Ukoliko baš želite, perzistentni način rada možete i isključiti prilikom bootanja USB-a. Pritiskom tipke esc dobijete mogućnost izbora isključivanja perzistentnog načina rada, učitavanja operativnog sustava u RAM, te podizanja u tekstualnom modu.

Podešavanjem da se sustav učita u RAM očekivao sam nešto veću brzinu rada. Međutim, razlika je bila neprimjetna. Možda bi se to na nekom drugom računalu bolje primjetilo.

 

Zaključak

Što reći? Slax me je poprilično ugodno iznenadio! Nisam očekivao ovako lijepu i upotrebljivu Live USB distru! Za manje zahtjevne korisnike Slax može gotovo u potpunosti zamijeniti punokrvni operativni sustav, a ostalima može poslužiti kao osobni prijenosni operativni sustav kojeg možete nositi u džepu i koristiti na više računala. Također, kao i svaka druga Live distra putem Slaxa možete spašavati izgubljene podatke na srušenim računalima, te popravljati razorene operativne sustave.
Ako ga usporedimo sa mališanima slične namjene kao što je to Puppy Linux ili npr. Slitaz, Slax izgleda daleko bolje i modernije, a isti posao će obaviti jednako dobro. Osim toga, Slax je odmah sposoban za perzistentni način rada i to rješava neprimjetno i bez ikakvih problema. Naravno, snimanje promjena može odraditi i Puppy, ali je to tamo daleko manje elegantno izvedeno.
Puppyu u korist ide samo nevjerojatna brzina i velik broj programa dostupnih za instalaciju na ovu malu distru. Međutim, dolaskom novih programa u Slaxov softverski centar ova posljednja prednost će se izgubiti. Što se tiče brzine, ukoliko baš niste fanatik i zahtjevate trenutačno pokretanje svega, Slax vas neće nikako razočarati.

U svakom slučaju ovu malu distru morate instalirati na USB stick i nositi sa sobom u džepu. Nikada se ne zna kada će vam ustrebati. Također preporuka i za korisnike Windowsa koji se žele na bezbolan način upoznati s Linuxom.

 

Autor:Branko S.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Slax 7.0 - vaš džepni operativni sustav, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

You may also like...

20 komentara

 1. Captain Hook napisao:

  Hvala Branko, Cool 🙂

 2. Vl@do napisao:

  Hvala Branko, sad smo još “bogatiji”. I dobra ideja za pod bor. 😉

 3. Bertone napisao:

  Ehhhh,… nisam koristio KDE još od Knoppixa (ne računajući neslavni pokušaj guranja KDE-a u Ubuntu 12.04) 🙂
  Svakako ću probati,… tnx Branko, lijep osvrt 🙂

 4. Ivan napisao:

  Morat ću ga isprobat. Čini mi se jako zanimljiv…

 5. calisto053 napisao:

  Svaka čast, Branko! Ovo je stavarno ugodno iznenađenje!

  • Branko napisao:

   Jesi probao?

   • calisto053 napisao:

    Još ne, nikako da završim recenziju Minta 14 Xfce (treba mi par rečenica uvoda, a nestalo inspiracije). Igram se sa Debianom E17 😀
    Upravo stavio da se skida!

    • Branko napisao:

     Probaj. Stvarno odlična igračkica za držati na sticku.
     Ja imam par računala na kojima će mi super doći.
     Frendovi i rodbina s XP-om koji je toliko nakrcan virusima da mi je muka uopće sjesti za takav stroj i nešto odraditi.
     Ovako samo ubacim svoj stick s fino podešenim Slaxom i uživam.
     A za Office radnje mislim da bi Googleovi Docsi odlično odradili posao.

    • Z0K4 napisao:

     Tek izašli E17, ili neka starija verzija? Neki dan sam probao E17 na Archu, i moram reći kako sam jako impresioniran.
     Kakvi su dojmovi na Debianu? Ja čekam da Wheezy postane stable, pa ću ga staviti u multiboot s Archom i Slackwareom 😀

     • calisto053 napisao:

      Ma starija verzija, malo sam ga se zaželio. Prilagodljiv da te glava zaboli, a nevjerojatno štedljiv! Radi odlično, baš mi je gušt malo se poigrat

 6. Orangina napisao:

  Skinuo, trenutno sam u vlaku i jedva cekam da dodjem doma da je bacim na svoj stari 2GB usb stick. A ak se pokaze dobar, koristit cu ga kao prenosni OS 😉

 7. soundstream napisao:

  Ja sam ga isprobao,previse CPU-a trosi,neznam jel to zbog KDE-a ili?
  I jel se moze kak instalirat na HDD?

  • Z0K4 napisao:

   Naredbom “top” saznaj koji proces koristi najviše resursa procesora. Ja sam imao problema s nepomukom i akonadiem (ali ne sa Slaxom… Slax još nisam probao). Nakon što sam isključio nepomuk iskorištenost procesora se kretala od 1% do 5% pri idleu.
   Ja mislim da bi mogao napraviti ext4 particiju na HDD-u, kopirati sadržaj zip datoteke za USB na tu particiju, a potom pokreni /slax/boot/bootinst.bat kao root. Ne mogu ti obećati da će ovo raditi, jer nisam pokušao, ali ako se može na taj način instalirati na USB ne vidim zašto se ne bi moglo i na HDD. Sretno 😉

 8. VJEKO napisao:

  Oduševljen sam SLAX-om,samo mi na laptopu ne prepoznaje Wifi karticu:(
  Radi se o Intel WiFi Link 5100 AGN
  Postoji li neki način da ga se to popravi?

 9. vivaldi napisao:

  mene samo zanima koja je podrska za asus netbook-ove…
  treba na jedan da ga cepnem riknuo je hdd…pa valjda ce wifi da prepozna.

  a bilo bi lepo kada bi moglo nekako da se namesti da moze vip net da radi.

 10. rufus napisao:

  Instalacija
  Instalacija na USB je krajnje jednostavna: zip datoteku raspakirate na željeni USB stick, u /slax/boot mapi pronađete bootinst.bat izvršnu datoteku i pokrenete ju kao root. Pričekate da ona odradi svoje (kod mene oko dvije minute) i to je to! Vaš Slax je spreman za korištenje!
  Mala napomena: Ako želite ozbiljnije koristiti vaš Slax, prije instalacije se preporuča USB stick formatirati u ext4, jer je fat32 format ograničen na samo 4GB pa time gubite značajan prostor na USB sticku ako je on većeg kapaciteta……..da ali sta da radim ako sam apsolutni pocetnik u svemu ovom, kao prvo imam windows xp – a on formatira usb samo u fat32 pa me interesuje kako da odradim ext4? to je lako ako vec imas linux instaliran – on tu opciju ima, drugo -pronađete bootinst.bat izvršnu datoteku i pokrenete ju kao root. meni to neradi …molim za pomoc

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.