8.094 pregleda

Nosite Linux posvuda uz USB narukvicu StormFly

15

Stormfly je USB narukvica koja uz standardne mogućnosti pohrane podataka sadrži i kompletan operacijski sustav.

Vjerojatno ste upoznati s opcijom instalacije kompletnoga Linuxa na običan USB štapić koji potom možete priključiti na bilo koje računalo. Nakon ponovnog pokretanja učitava se vaša distribucija sa svim postavkama, instaliranim aplikacijama i datotekama odnosno podacima.

Stormfly USB

Ako vam je ovaj koncept interesantan, svidjet će vam se Stormfly. Za razliku od običnih USB štapića koji se vrlo lako zagube ili ih zaboravimo ponijeti u ključnim trenucima, Stormfly dolazi u obliku narukvice. Sustav uvijek nosite sa sobom, bilo da idete na putovanje ili nešto hitno iskrsne dok ste daleko od svoga računala (recimo, šef vas je nazvao i treba mu projekt u roku od sat vremena).

Ako zavirimo u specifikacije, vidjet ćemo da ovaj “modni dodatak” ima par aseva u rukavu. Napravljen je po najnovijem USB 3.0 standardu, posebno dorađenom od strane autora projekta. Rezultat su vrhunske performanse usporedive s onim od SSD diskova (Solid State Drive). Ugrađen je i kvalitetan sustav Backupa: kad god ste na mreži Stormfly sinkronizira podatke s onima u oblaku, rabeći pritom 128 bitni sustav enkripcije. Mogućnost backupiranja plaća se po godini i nije obavezna. U slučaju krađe ili slično, možete naručiti novu StormFly narukvicu – bit će isporučena sa svim podacima, podešenjima i dr.

Narukvica dolazi u dvije inačice: 16 GB (8 GB za sustav, 8 GB za ostalo) i 32 GB (12 GB za sustav, 20 GB ostalo). Projekt je nastao financiranjem preko servisa Kickstarter, gdje je prikupio nešto više od 120 tisuća dolara, tako da ga uskoro možemo očekivati u prodaji.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
Nosite Linux posvuda uz USB narukvicu StormFly, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

15 komentara

 1. Filip napisao:

  Super stvar,samo me najviše zanima cijena,jer ako bude cca 100-200 kuna zašto ne(na ebayu,kod nas će bitri bar 400 kuna).

 2. Captain Hook napisao:

  Da baš će bit 100 – 200 kn a usporediva brzina da mu je sa ssd-ovima… bit će to skuplje kompa nažalost.

 3. Bertone napisao:

  Pa kod nas je narukvica bez OS-a od 4 GB 69 kn tak da je teško da će cijena biti 100-200 kn.

 4. Branko napisao:

  1. Uzmeš neki stari stick.
  2. Vežeš ga špagom ili pertlom od cipela.
  3. Staviš neku distru na njega.
  4. Tadaaa!!!
  😛
  (Isto tako može i na privjesak za ključeve.)

 5. Captain Hook napisao:

  Da ali to nema veze sa brzinom od ssd-a.

  • iweb napisao:

   Molim te koristi gumb Odgovori ispod svakog komentara da znamo na koji komentar odgovaraš 😉

   • Captain Hook napisao:

    A svima sam odgovarao jer vidim počela diskusija da to možeš sam zbiksat za jeftine pare a zanemaruju perfomanse što ima ova narukvica i onaj cloud sinkronizaciju itd. znam da sve možeš napravit ali ne za 69 kn.

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.