8.526 pregleda

Trojka – Dockovi

18

Nakon dugo vremena nastavljamo s rubrikom “Trojka” u kojoj predstavljamo tri aplikacije iste namjene. U prvom u nizu članaka smo govorili o uređivačima teksta, a ovoga puta smo se odlučili za tzv. dockove. Iako većina popularnijih distribucija ne dolazi s predinstaliranim dockom, u njihovim službenim repozitorijima se nalazi nekoliko izvrsnih dockova koji brzo mogu uljepšati svaku radnu površinu. Nekima će se svidjeti dock s puno prijelaznih efekata, mnogo šarenila i raznih dodataka nabacanih na njemu, dok će drugi zazirati od bilo kakvog docka jer vole jednostavnost i zadane postavke radne površine ili će pak reći da ne vole Mac OS izgled. No u tome i jest sva ljepota Linuxa i otvorenog koda – imamo ogroman izbor i možemo si prilagoditi sustav kako god želimo. Dockovi koje ćemo opisati su Avant Window Navigator, Cairo Dock i Docky.

Avant Window Navigator – AWN

 

AWN je zahvaljujući svojoj prilagodljivosti i brzini vjerojatno najpopularniji dock za Linux. Osim velikog broja tema koje možemo pronaći na internetu, tu je i ogromna količina tzv. appleta ili dodataka, a uza sve to zauzima jako malo resursa pa će i na starijem računalu raditi izrazito brzo i responzivno.

Avant Window Navigator

 

Teme – Nakon instalacije AWN-a ćemo dobiti tek nekoliko tema, no ako mu poželimo promijeniti izgled, možemo naći velik broj tema brzom pretragom interneta. Mi ćemo vas uputiti samo na službenu AWN i deviantart.com stranicu, a ukoliko vam to bude malo (a čisto sumnjamo) tu je uvijek Google. AWN temu instaliramo tako da u postavkama AWN-a, pod “Themes” trakom kliknemo na “Install” gumb i odaberemo skinutu temu u tgz formatu.

Appleti – Osim temama, većinu dockova možemo prilagoditi raznovrsnim dodacima popularno zvanim appletima. Instalacijom AWN-a moramo instalirati i paket awn-extras u kojemu se nalazi većina appleta koji postoje za AWN, tako da ne moramo previše pretraživati Internet jer vjerojatno nećemo naći nešto što već nemamo na sustavu. No ne brinite, jer na raspolaganju imamo zaista puno appleta za različite svrhe – praćenje iskorištenosti resursa, vremena, temperature procesora, brzine Interneta, trenutnih vremenskih prilika i dr.

Appleti za Awn

 

Dodatna prilagodba – Osim temama i dodacima AWN možemo dodatno prilagoditi i u samim njegovim postavkama. Možemo ga postaviti na bilo koju stranu zaslona, odabrati jedan od 5 ponuđenih stilova, postaviti željeno ponašanje docka, efekte ikona i podesiti brojne druge opcije.

Dodatne postavke

 

Cairo Dock

 

Cairo Dock svojim mogućnostima nadmašuje AWN i bilo koji drugi dock. Dolazi u dvije verzije – sa OpenGL-om i bez njega. U OpenGL verziji dobivamo mnoštvo prijelaznih efekata i šarenila, dok je druga verzija jednostavnija i ne koristi razne prijelazne efekte, no zahtijeva manje resursa od OpenGL verzije.

Cairo Dock

 

Teme – Instalacijom Cairo Docka dobivamo samo osnovnu temu, ali druge teme jednostavno možemo skinuti unutar postavki samog docka. Odabirom željene teme i klikom na gumb “Apply” tema se automatski skida s Interneta i postavlja kao zadana.

Odlične teme za Cairo Dock

 

Druge teme možemo skinuti s Interneta, a mi preporučamo samo deviantart.com stranicu. Teme instaliramo tako da ih raspakiramo u ~/.config/cairo-dock/themes mapu.

 

Appleti – Kao i kod AWN-a, instalacijom Cairo Docka moramo instalirati i paket cairo-dock-plugins u kojem također dobivamo dugačak popis appleta raznih namjena. Osim njih možemo naći i druge applete na službenoj stranici.

Cairo Dock Appleti

 

Dodatna prilagodba – Što se tiče dodatnog podešavanja, Cairo Dock “razvaljuje” bilo koji drugi dock, jer osim opcija koje posjeduje i AWN – postavljanje pozicije, ponašanja i efekata – možemo podesiti izgled i ponašanje sub-dockova, postaviti neke vlastite ikone, detaljno podesiti tipkovničke prečace itd.

Pregršt dodatnih opcija u Cairo Docku

Docky

 

Docky je najjednostavniji i najlakši dock od nabrojanih. Ne raspolaže brojnim opcijama kao prethodnici, no koristi jako malo resursa i izrazito je jednostavan za prilagodbu.

Docky

Teme – Instalacijom Dockyja na raspolaganju imamo osam tema, a dodatne teme možemo skinuti na službenoj stranici i naravno deviantart.com stranici, i instalirati ih tako da ih raspakiramo u ~/.local/share/docky/themes mapu.

 

Appleti – Za Docky ne postoji puno appleta kao za prethodna dva, no instalacijom Dockyja ćemo dobiti set osnovnih appleta tj. dockleta koji će zadovoljiti prosječnog korisnika.

 

 

Dodatna prilagodba – Od dodatnog prilagođavanja možemo samo postaviti veličinu ikona, ponašanje docka, izgled i ostalo što vidite na slici.

Zaključak

 

Nabrojali smo tri najpopularnija docka koji postoje za Linux. I kao što se kaže da se o ukusima ne raspravlja, tako ni mi nećemo proglasiti pobjednika jer svaki dock ima nešto što ga čini posebnim. Ako želite brzi dock koji je jednostavan za prilagodbu, odaberite Docky. Ako više volite šarenilo, animacije i razne efekte – odaberite Cairo Dock. A ako pak želite neki kompromis između svega toga, preporučamo AWN. Koji dock vi koristite?

 

Autor: Mario T.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

18 komentara

 1. NMojovic napisao:

  Slazem se sa svim gore navedenim mada nisam koristio AWN do sada a sada cu ga svakako probati do sada moj favorit je bio Docky 🙂 Super su vam ove “trojke” treba da ih bude sto vise 🙂

 2. calisto053 napisao:

  Odličan članak! Super opisano i izuzetno korisno!

 3. Vjekoslav napisao:

  Nijedan… još 😀

 4. Vl@do napisao:

  Uz sve “điđe-miđe” stavit ću sad i awn.
  Dobar i koristan članak.

 5. kepica napisao:

  cairo-dock imam samo zbog weather appleta. evo kodova HR naselja:
  HRXX0001, Dubrovnik
  HRXX0002, Karlovac
  HRXX0003, Osijek
  HRXX0004, Split
  HRXX0005, Zagreb
  HRXX0006, Rijeka
  HRXX0007, Pula
  HRXX0010, Zadar
  HRXX0011, Sibenik
  HRXX0012, Gornji Humac
  HRXX0013, Slavonski Brod
  HRXX0014, Pag
  HRXX0015, Marina
  HRXX0016, Biograd
  HRXX0017, Baskc
  HRXX0018, Rovinj
  HRXX0019, Cres
  HRXX0020, Korcula
  HRXX0021, Mali Ston
  HRXX0022, Mali Losinj
  HRXX0023, Labin
  HRXX0024, Buje

 6. Captain Hook napisao:

  Cairo je zakon 🙂

 7. Branko napisao:

  Najvise sam koristio AWN. Cairo mi je lijep ali je bio jako bugicav u ono doba dok sam dockove koristio.

 8. Boris napisao:

  Zasto u Docky ne prikazuje ikonice vremena vec upitnik?

 9. hrc napisao:

  neki bug povezan s network menagerom. baš sam neki dan istraživao

 10. Igor napisao:

  Jel se računa dock u Gnome Shell-u? 😀

 11. Zlatko napisao:

  Nekad me je baš taj AWN dock bukvalno opčinio i on je jedan od krivaca zašto koristim Linux. U zadnje vreme, sam shvatio (pošto koristim KDE) da apsolutno nemam potrebe za njim, jer mi ne pruža ništa specijalno. Cairo mi nikad nije legao, AWN mi je bio odličan, jednostavan a funkcionalan, a Docky, pa njega zaista ne da nisam voleo, nego sam se pitao čemu on uopšte i služi, pored ova dva docka.

 12. Snarer napisao:

  Koristim već duže vrijeme Cairo Dock – Theme of Icons (Alpha-3-Light) – Theme ( Chrome-Round)
  zakon! pregledno,ugodno oku, brzo dostupno,efektno, moj Ubuntu ima pravi štih sa ovom aplikacijom za svaku preporuku:)

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.