Ubuntu 14.04 LTS Trusty Tahr

Ubuntu 14.04 LTS, kodnog imena Trusty Tahr, novo je izdanje najraširenije distribucije Linuxa. Objavljeno je 17. travnja 2014. godine, pa je vrijeme da se ovo izdanje detaljnije i pogleda.

Ubuntu 14.04 je LTS izdanje, a to znači petogodišnju podršku u vidu sigurnosnih i drugih nadogradnji što ovo izdanje čini napose pogodnim rješenjem za poslovne korisnike, kao i dobrim rješenjem za korisnike koji nemaju naviku često reinstalirati sustav. Long term support izdanja s vremenom doživljavaju veće nadogradnje kroz takozvane point releases, pomoću kojih se nadograđuju bitni dijelovi sustava kao što je kernel, X Window System i slično. Ova značajka omogućava LTS izdanjima dobru hardversku i drugu podršku tijekom svih pet godina.

Neke su od novosti u Ubuntuu 14.04 LTS i proširenje podrške na nove platforme: ARM64, IBM POWER te Intel Avoton. Podrška je za cloud također proširena, pa su sada dostupne inačice Ubuntua 14.04 LTS za AWS, Microsoft Azure, IBM SmartCloud, Joyent i HP Cloud. Ubuntuovi alati za cloud, kao što su MAAS i Juju, također su unaprijeđeni, a Juju je dobio i GUI.

Instalacija sustava nije doživjela promjene u odnosu na prethodna izdanja Ubuntua, jednostavna je čak i za početnike u svijetu Linuxa.

 

Desktop

Nakon pokretanja Unityja, zauzeće memorije iznosi oko 400 MB. To ne znači da Unity ne traži solidnu količinu RAM-a za ugodan rad; sa dva pokrenuta internetska preglednika, dva messengera, audio i video playerom, torrent klijentom i preglednikom slika, zauzeće memorije kreće se i oko 1.5 GB. Računala sa manje od 2 GB RAM-a bi se trebala držati podalje od Unityja i koristiti neko od lakših grafičkih okruženja kao što su Gnome Flashback ili Xfce, oba dostupna u Ubuntuovom Software Centeru.

ubuntu-at-boot

Unity 7 je doživio više nadogradnji te time dobio i ponešto na brzini. Prođimo kroz najvažnije novitete Unityja.

Integrirani su izbornici ugledali svjetlo dana upravo u izdanju 14.04 LTS, na radost mnogih korisnika koji smatraju globalni izbornik nespretnim za korištenje, pogotovo na velikim zaslonima.

ubuntu-integrated-menus

Na istoj slici mogu se vidjeti i dvije estetske nadogradnje: uklonjen je “rub” sa prozora i zaglađeni su (antialiased) kutovi prozora. Mali detalji, ali čine Unity mrvicu ljepšim i ugodnijim za korištenje. Integrirane izbornike moguće je uključiti kroz System Settings – Appearance – Behavior.

ubuntu-enable-integrated

Novitet je i mogućnost dodatnog smanjivanja Unityjevog launchera, za razliku od prijašnjeg ograničenja od 32 piksela.

Poboljšana je i podrška za zaslone vrlo visoke rezolucije (HiDPI). Iako podrška još nije savršena, negdje na razini Gnomea 3.12, ona je nešto s čime razvijatelji još uvijek imaju dosta posla.

ubuntu-wallpaper

Nova je zadana pozadinska slika na 14.04 LTS-u. (Mogla biti i malo živopisnija :)).

Šteta je što novi set ikona Convergent nije uključen u ovo izdanje, ali možemo se nadati da će biti dostupan u jednoj od budućih nadogradnji, kada bude dovršen u inačici za desktop.

Od Ubuntua 13.04 u Software Centeru dostupan je Unity Tweak Tool, vrlo koristan alat za podešavanje Unityja prema vlastitom ukusu. Mogućnosti podešavanja nisu na razini KDE-ovih alata, ali Tweak Tool ipak nudi puno opcija i preporučio bih ga svakome.

ubuntu-tweak-tool

Govori li se o vizualnim promjenama, tu je i novi lockscreen.

ubuntu1404-lockscreen

Još je jedna od novosti mogućnost uključivanja opcije Click to minimize za prozore u Compiz Config Settings Manageru – odaberite Ubuntu Unity Plugin te karticu Launcher. Opcija nije službeno podržana, ali radi.

ubuntu-click

Moguće je, također preko CCSM-a, uključiti i opciju da se novi prozori otvaraju na sredini zaslona, a za uključivanje odaberite Window Management – Place Windows – Placement Mode.

ubuntu-centered-windows

Online pretraživanje u dashu je unaprijeđeno novim pluginovima i radi bolje nego prije, sadržaj je za odrasle sada teže dobiti kao rezultat pretrage, iako je ponekad moguće dobiti i rezultat koji je označen kao NSFW, ovisno o uključenim izvorima. Izvore je moguće uključivati i isključivati po volji, a u System Settings – Security & Privacy – Search moguće je i potpuno isključiti mrežno pretraživanje jednim klikom, kao i podesiti koje će aktivnosti biti zabilježene i dostupne u dashu. Na istom mjestu moguće je obrisati zabilježene aktivnosti unutar zadnjeg sata, dana, tjedna, točno određenih datuma ili potpuno izbrisati sve aktivnosti.

ubuntu-clear

 

Multimedija

Flash, mp3, video i drugi oblici multimedije rade bez problema out of the box ako se podrška instalira zajedno sa sustavom odabirom opcije install third-party software.

ubuntu-flash

 

Softver

Ubuntu 14.04 LTS dolazi s kernelom 3.13 i mnoštvom novijeg softvera u odnosu na Ubuntu 13.10, primjerice KDE 4.13, Gimp 2.8.10 i druge. Dio rada u razvoju Ubuntua 14.10 bit će usmjeren na stvaranje aplikacija koje bi trebale zamijeniti sadašnje koje izvorno pripadaju grafičkom okruženju Gnome (primjerice upravitelj datotekama), a bit će prilagođene Unityju 8 te neovisne o Gnomeu.

Instalacija Skypea i sličnih vlasničkih softverskih rješenja traži uključivanje Canonical Partners repozitorija u Ubuntuovom Software Centeru (potrebno je odabrati Edit – Software Sources – Other Software).

Firefox je i dalje zadani internetski preglednik, ali se još uvijek razmatra mogućnost postavljanja Chromiuma kao zadanog preglednika u nekom od budućih izdanja.

 

Bugovi

Problema u radu na mojem sustavu nije bilo, ali uočio sam jedan bug vezan za pokretanje LibreOfficea. Nakon pokretanja odsječena je naslovna traka – vjerojatno je bug povezan s uključenim integriranim izbornicima. Naime, Writer se ne otvara preko cijelog zaslona i čini se kao da naslovne trake nema. Potrebno je razvući prozor malo prema dolje, što otkriva naslovnu traku (i tada je moguće proširiti prozor). To vrijedi za otvaranje pojedinih dijelova LibreOfficea preko “glavne aplikacije”. Izravno otvoren LibreOffice Writer normalno prikazuje naslovnu traku.

ubuntu-librenotoolbar

LibreOffice Writer pokrenut iz “glavne aplikacije” putem Create – Writer Document.

ubuntu-librepulled

Povlačenjem prozora LibreOffice Writera prema dolje otkriva se naslovna traka.

ubuntu-libreopendirectly

LibreOffice Writer otvoren izravno, s odmah vidljivom naslovnom trakom.

Nije neki veliki nedostatak, ali se nadam da će s vremenom biti ispravljen.

 

Mrežna povezivost

Trusty Tahr je bez problema pronašao pisač spojen na mrežu kao i ostale uređaje na mreži (Windows PC i ladicu sa HDD-ovima). Bežična veza također radi bez problema (Atheros WiFi adapter).

 

Unity 8 i Mir

Razvoj Unityja 8 za stolna računala u izdanju 14.04 jedva da je započeo. Unity 8 za stolna računala jedan je od ciljeva za 14.10. Tko želi, može instalirati pre-alpha inačicu, kao i dodatne aplikacije pa isprobati ako ima kompatibilnu grafičku karticu. One bi s dostupnim open source upravljačkim programima uglavnom trebale raditi. Provjereno radi na mojem Radeonu serije 5000.

Instalacija:

sudo apt-get install unity8-desktop-session-mir

Instalacija dodatnih aplikacija:

sudo apt-get install address-book-app webbrowser-app camera-app friends-app gallery-app notes-app share-app

sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-touch-coreapps-drivers/daily

sudo apt-get update

sudo apt-get install calendar-app dropping-letters music-app rssreader-app sudoku-app ubuntu-calculator-app ubuntu-clock-app ubuntu-filemanager-app ubuntu-terminal-app ubuntu-weather-app reminders-app

Te bi aplikacije trebale raditi i na Unityju 7.

Već je neko vrijeme u razvoju Mir display server, no kao i u slučaju Unityja 8, više će mu se pažnje posvetiti u pripremi izdanja 14.10. Hoće li Unity 8 i Mir biti spremni za Ubuntu 14.10, makar i u nekoj beta verziji, vidjeti ćemo u listopadu kada izlazi Utopic Unicorn.

 

Zaključak

Sam sustav je pouzdan i stabilan u radu, što se i očekuje od LTS izdanja. Ukupno gledajući, Ubuntu 14.04 LTS nije odviše uzbudljivo izdanje, no to nije neobično uzmemo li u obzir da se radi o LTS izdanju gdje je naglasak na stabilnosti i dugoročnoj podršci. Ipak, korisnici Unityja će primijetiti i nekoliko novih, praktičnih i kozmetičkih dodataka Unityju (o kojima je prethodno bilo riječi).

Ubuntu će se u narednom razvojnom ciklusu fokusirati na Unity 8 grafičko okruženje, Mir display server te razne druge aplikacije koje bi trebale zamijeniti svoje ekvivalente u grafičkom okruženju Gnome. Upravo su to razlozi zbog kojih će velik broj korisnika percipirati Trusty Tahr kao trajnije rješenje, stabilan i dugoročno podržan sustav bez potencijalno nestabilnih bleeding edge noviteta.

 

Autor:JH-IM

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.2/5 (15 votes cast)
Ubuntu 14.04 LTS Trusty Tahr, 4.2 out of 5 based on 15 ratings

You may also like...

27 komentara

 1. linoslav napisao:

  Prvo: svi koji imaju problem s prozorima koji se otvore negdje izvan ekrana, Alt+lijevi klik (mišem ili touchpadom), to je naredba za pomicanje prozora… i problem je riješen za sekundu.
  Drugo i važnije: Tri godine koristim Ubuntu, Unity je ubrzao drastično, ali je strašno kilav na 32-bitnim računalima. Doista mi nije jasno zašto se Canonicaal još uvijek bavi 32-bitnim Ubuntuom, kad za starija računala uvijek možete odabrati neki drugi proizvod čak i iz iste “Canonicalove kuće” (namjerno pišem ovako, jer o zajednici raspravljamo otkako znam za Ubuntu i zajednice nema dok god za obični setup sučelja moraš instalirati tri, da, tri programa: Unity Tweak Tool, CCSM i Ubuntu Tweak, dajte, gospodo, ugledajte se malo na Mint zajednicu).
  Da ne započinjemo svađe, ja svakodnevno koristim Ubuntu pa ga smijem kritizirati. A i prva mi je distra. Ali kad se praktično niotkuda pojavi fork Elementary OS i u par godina stvori oko ispravljanja Canonicalovih pogrešaka stvori zajednicu od par milijuna korisnika, helou! Ako imate pristojno snažno računalo i novi ste u svijetu Linuxa, topla preporuka, no raspitajte se, ima divnih distri čiji tvorci slušaju masu nas običnih korisnika.

 2. rudar napisao:

  Zašto dva članka na istu temu na naslovnici? Zar ova distra nije već recenzirana?

 3. Abnormal napisao:

  Ova verzija će biti dobra baza za razvoj distri temeljenih na Ubunteku, tako da su velika očekivanja stavljena pred nadolazeće verzije Minta i elementary OS-a.

  • Kreso napisao:

   tko previse ocekuje se na kraju razocara
   ja ocekujem mali napredak u odnosu na mint 16, ako bude tako ja zadovoljan

 4. loki napisao:

  Davno sam odustao od Ubuntu-a, cim sam primetio da se distanciraju od Linux-a. Zele da obicnom sminkom svega sto vredi i nije njihovo delo, privuku korisnike. Nije dobar Wayland, nije dobar Gnome, pa moraju da prave sopstveni Mir i Unity. Hoce li mozda da naprave i neki novi kernel umesto Linuxa ? To bih voleo da vidim 🙂 Da zelim nesto sto je van Linux standarda , vec bih koristio Mac OS. Mislim da se vode njihovom filozofijom – sminka i marketing.

  • Zlatko napisao:

   Kako se distanciraju???

  • franko napisao:

   Budalaštine… Znači li to da se i Xfce, LXDE, KDE, Awesome, Razor-QT, Mint sa svojim Cinnamonom itd. itd… Svi se ti projekti distanciraju od Linuxa jer im Gnome nije dobar? Otkad je to Gnome kriterij toga što je Linux? Uostalom, Gnome radi i na drugim sustavima, koji ni ne koriste Linux, kao npr. na BSD-jevima.

   Pljuješ po MacOS-u, a u istome iskazu zagovaraš mekovski uniformiran Linux… Daj se više naviknite da je ovo SLOBODAN softver otvorenog koda (FOSS), a ne Borg. Ako se drugima dopušta forkanje, zašto ne bi i Ubuntu?

 5. haris napisao:

  Imam ga instaliranog vec par dana.Sve radi normalno, samo sto se ne mogu nikako na facebook povezati i jos par nekih drugih stranica.Preko windows a koji je isto instaliran na laptopu konektuje normalno, a ovdje nikako..cc :/

 6. JH-IM napisao:

  Koju grešku javlja Facebook i te druge stranice? Ja se spajam na Facebook preko Chromea, Firefoxa i Opere bez problema.

 7. haris napisao:

  Na chrome- u i firefoxu poveze normalno na facebook, na onu pocetnu stranicu.Ali kad upisem sifru, pritisnem enter iii nista ne bude…. samo okrece ono pri vrhu, kao da nemam mreze.pokraj upisem youtube i normalno slusam muziku.

 8. JH-IM napisao:

  Najprije probaj clearati sav cache i sve cookieje iz browsera ili reinstalirati browsere. Vidi i odgovore na ovom linku:

  http://askubuntu.com/questions/229274/problem-resolving-many-of-the-web-pages

 9. haris napisao:

  Hvala na pomoci.Probat cu uraditi to.

 10. sami napisao:

  Kod mene sve drugo je ok u ubuntu 14.04 ali imam jedan veliki problem a to je da kursor mi je nevidljiv i kako moze do popraviti zato sta sada je ne mogu raditi.Dali im neko mogucnost to popraviti ili da preinstaliram preko terminala.Pozdrav

 11. lutherus napisao:

  Ode Đono Špek iz Ubunta.

 12. linux2008 napisao:

  Pošto ubuntu koristim od 2008 komentirat cu i ovu verziju koju sam prije 3 dana instalirao: brzina je moda malo popravljena ali neznatno u odnosu na proslu verziju i to je nazalost jedina dobra strana koju sam uocio, a sada sve losije stvari u odnosu na proslu verziju…. neispeglana od bug-ova, nakon prijave bug-a obavijest se ponovo pojavljuje svako malo za isti bug tako da sam na kraju iskljucio prijavljivanje bugova, Hr tipkovnica se u nekim trenutcija jednostavno prebaci na USA tipkovnicu i tipkam pw pogresno, to se dogodi svako deseto pokretanje, WI-Fi ne ucitava svaki put kad se vratim sa W8 iz dual boot-a. Prozori se ne otvaraju na mjestu kako bi trebali biti, odnosno nisu poravnati rubovi, uglavnom meni ovo ne prestavlja neki problem ali kad ljudi od 50 godina koriste svaka im sitnica smeta, tako da se moji roditelji stalno zale na ovu verziju. Moja je preporuka da pricekate malo ispravljanje bugova, ja cu biti prezadovoljan nakon sto se bugovi isprave.

 13. Filip napisao:

  Nije me4 bas odusevio od prosle distribucije je npr tromiji na starijim , starijim racunalima, cak i sa ponuđenim updateovima, tako da mi se cini da im bas nije uspjelo.

 14. Zlatko napisao:

  Pa, uvek mora da se uzme u obzir nešto što je čika Marko izjavio pre par godina i s čim se ja u potpunosti slažem, je da tehnologija ide napred, da je 6 meseci jako velik period, i da se treba okretati budućnosti a ne prošlosti.

 15. Filip napisao:

  Treba ali uzeti u obzir da je kriza i da se novca bas nema A tu je zamjena za stara i troma racunala. http://www.q4os.org/ Koji je stvarno brz i trosi 300 mb radne memorije, i što je još fascinantno vrlo je slican ili gotoo isti windowsu xp .

  https://www.google.hr/search?q=q4os&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=f-mgU7zMIMSQ7Aa_p4CoBg&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1280&bih=890

 16. sami napisao:

  Imam problem sa linux heders i ne mozem intalirati i slicno.treba da se konfiguruje . kako to mogu uraditi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.