Upravljajte računalom pokretima glave uz Enable ViaCam

Svjedoci smo dolaska novih vrsta interakcije čovjeka s računalom, počevši od upravljanja prstima na zaslonima tableta, preko korištenja bežičnih kontrolera (Wii) do potpune eliminacije gadgeta i upravljanja samim tijelom (Kinect) ili pogledom.

Sve nabrojano čini nam komunikaciju s računalom jednostavnijom i zanimljivijom. Pticu u praćki je prirodnije napeti prstom, ali postoji i druga, mnogo ozbiljnija strana korištenja ovih tehnologija, primjerice u znanstvene svrhe ili kao pomoć tjelesno hendikepiranim i teško bolesnim osobama. Slijepi će danas računalu izdiktirati mail, a fenomen “textinga” probija komunikacijske barijere i smanjuje jaz između gluhih osoba i ostatka društva.

Naišao sam na zanimljivu aplikaciju otvorenog kôda, besplatnu i dostupnu za Linux i Windows platforme. Zove se Enable Viacam i u osnovi služi za upravljanje računalom pokretima glave. Najbolja stvar je što se pokreti očitavaju najobičnijom web kamerom, poput one ugrađene u vaš prijenosnik. Time se uklanja potreba za dodatnim, često skupim hardverom. Aplikaciju sam isprobao u uvjetima izrazito lošeg osvjetljenja koristeći integriranu web kameru (Lenovo EasyCamera) i moram reći da sam prilično zadovoljan rezultatima. Uz vanjsko osvjetljenje, malo kvalitetniju kameru i nešto vježbe, siguran sam da iskustvo korištenja može postati zapanjujuće – naravno, u pozitivnom smislu.

Enable Viacam Linux

Kretanje kroz izbornike, pokretanje aplikacija, spuštanje prozora u radnu traku, manipulacija datotekama… Sve je izvedivo. Na zaslonu se i dalje nalazi strelica, ali umjesto miša koristimo lagane pokrete glavom. Klik se izvodi zadržavanjem strelice iznad gumba na kratko vrijeme (podesivo). Uz to je moguće odabrati opciju gdje vrstu klika biramo gestama (glava gore za dvoklik, glava desno za desni klik itd.), podesivo po vašim željama.

Tu su i druge opcije, poput podešavanja brzine strelice, akceleracije strelice, podešavanja korištenja procesorske snage (ovo je zgodno za starija računala), izbora kratica na tipkovnici i sl. Važno je napomenuti da je omogućeno i pokretanje aplikacije zajedno sa sustavom.

eViacam, proces kalibracije

Iako većini korisnika ova aplikacija neće donijeti neku posebnu korist (osim možda za “wow” efekt), ipak postoji ogroman broj ljudi kojima će nesumnjivo pomoći u korištenju računala i pristupanju Internetu. Poznajete li nekog tko odgovara opisu, svakako mu preporučite Enable Viacam.

Aplikaciju možete preuzeti iz repozitorija ili sa službene web stranice: http://eviacam.sourceforge.net/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
Upravljajte računalom pokretima glave uz Enable ViaCam, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

3 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.