Vlada španjolske regije Extramadure prelazi na Linux

Španjolska regija Extramadura je najavila da će migrirati svojih 40 000 računala na Linux.

Za one koji ne znaju, Extramadura je autonomna regija u zapadnoj Španjolskoj. Glavni grad regije je Merida, a u regiji živi 1 100 000 ljudi.

Španjolska autonomna regija Extramadura. (Slika je preuzeta s WIkipedije)

Španjolska autonomna regija Extramadura. (Slika je preuzeta s Wikipedije)

 

Na računalima će se vrtjeti prilagođena distribucija Linuxa – Sysgobex. Nakon pozornog računanja u vladi ove regije su zaključili da će im ova migracija donijeti uštedu od 30 milijuna eura godišnje. Ako uzmemo u obzir ne baš sjajno stanje španjolske ekonomije, ova ušteda će im svakako jako dobro doći.

Prije ove velike migracije, u raznim ministarstvima njihove vlade pokusno je na Linux prebačeno 150 računala.

Ovo nije prvi takav slučaj u ovoj španjolskoj regiji. Prethodna vlast ove regije je na Linux prebacila 70 000 računala u školama, te 15 000 računala u zdravstvu. Ta računala također vrte prilagođenu Linux distribuciju Linex koja je rezultat rada lokalnih stručnjaka.

Računala koja vrte Sysgobex će se moći centralno administrirati što će donijeti značajne uštede u troškovima administracije sustava.

Ova migracija je veća od one koju je proveo Munchen koji je na Linux prebacio oko 13 000 računala, no ne radi se o najvećoj takvoj u Europi. Francuska žandarmerija je upravo u tijeku prebacivanja 90 000 svojih računala na Linux! 

Eto, u ovo doba ekonomske krize vlade u Europskoj uniji više nemaju pokriće da se razbacuju novcima svojih poreznih obveznika. Studije već postoje i potvrđuju ono što zdrav razum već dugo govori. Potrebno je samo zasukati rukave, napraviti dobar plan i polako ga početi provoditi u djelo. Nadamo se da ćemo u skorije vrijeme slične vijesti čitati i o Hrvatskoj državnoj upravi.

Izvor:The inquirer; Wikipedia

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.6/5 (8 votes cast)
Vlada španjolske regije Extramadure prelazi na Linux, 4.6 out of 5 based on 8 ratings

You may also like...

6 komentara

 1. Jehonan napisao:

  Dobro jutro, kao prvo. Krenuti ću od kraja teksta, dakle od Hrvatske drževne uprave. Ama, nema šanse!!! Pa čovječe, to je linux! To niš nevalja! Tko će nama garantirati korisničku podršku (e dakle, ovo je valjda najomiljenija mantra)? Uostalom, onda bi određene grupacije bile na gubitku, a to je No, No (trebalo bi vratiti određene postotke koji su već na oplođavanju (dionice, nekretnine, udjeli, …)). A što reći?! Alan Ford!

 2. b4sh napisao:

  Sve se moze kad se hoce 😉 Dobar primjer dobar clanak i bilo bi vrijeme da se HR otvori prema OS-u.

  LP b4sh

 3. Captain Hook napisao:

  Bravo Extramadura.. ili je to samo politička igra tako da dogodine imaju opravdanje kupovat nove licence microsofta.. jer priznajmo svi političari su ISTI samo gledaju svoj đžep i kako omastit brk.

 4. Vl@do napisao:

  Znači, malo više od jednog Zagreba.
  Gospodine gradonačelniče (sadašnji i budući), čitaš li ti ovo? Gospodo u Vladi, i svim ministarstvima, čitate li vi ovo?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.