Dani 3D printanja u Osijeku (prijava za radionice)

Od 7. do 10. svibnja u Osijeku održat će se “Dani 3D printanja” u organizaciji osječkog hacklaba #labOS. Događaj se organizira uz podršku: Savjeta mladih Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije, udruge Osijek Software City i Poduzetničkog inkubatora BIOS.

Tijekom četiri dana šest će predavača predstaviti mogućnosti 3D modeliranja u Blenderu i tehnologiju 3D printanja na 3D printerima Ultimaker 1 i Ultimaker 2:

  • Miroslav Brozović, Hrvoje Čop i Bruno Blažinč (Zagreb),
  • Tomislav Čorak (Vinkovci),
  • Valent Turković i Mario Filipović (Osijek).

 

Dani-3D-printanja

 

 

U četvrtak, 7. svibnja možete poslušati dva uvodna predavanja na temu 3D printanja (u 10 sati) i 3D modeliranja (u 11 sati). Nakon predavanja slijedi i uvodna radionica “3D modeliranje s Blenderom” koja će se održati isti dan od 13 do 16 sati.

Vikend je rezerviran za trodnevne tematske radionice:

  • Prva radionica “3D modeliranje u Blenderu za 3D printanje” održat će se u petak, 8. svibnja od 10 do 16 sati.
  • Druga radionica “Uvod u 3D printanje” održat će se u subotu, 9. svibnja, također od 10 do 16 sati.
  • Treća radionica pod nazivom “Savjeti i napredni trikovi u 3D printanju” održat će se u nedjelju, 10. svibnja od 10 do 16 sati.
  • Također, u četvrtak i subotu organizirani su Dani otvorenih vrata tehnologije 3D printanja (od 12 do 16 sati) kada možete slobodno doći i upoznati se s radom 3D printera Ultimaker 1 i Ultimaker 2.

 

Predavanja i radionice održat će se u prostoru Poduzetničkog inkubatora BIOS, Ulica Josipa Jurja Strossmayera 341. Predavanja su slobodna, dok je za radionice obvezna prijava.

 

Blender je slobodna i open source 3D grafička aplikacija dostupna za većinu operativnih sustava (Linux, MS Windows, Mac OSX, OpenBSD, i dr.). Ima vrlo široki spektar mogućnosti i koristi se za modeliranje, UV unwrapping, teksturiranje, rigging, fluid simulacije, skinning, animiranje, renderiranje, particle i druge simulacije, non-linear editing, compositing i razvijanje interaktivnih 3D aplikacija. Na službenoj stranici možete pogledati neke od projekata nastalih zahvaljujući tom moćnom programu.

Tehnologija 3D printanja često se definira kao tehnologija aditivne proizvodnje za koju mnogi tvrde da ima potencijal pokrenuti treću industrijsku revoluciju. 3D printanje podrazumijeva postupak izrade 3D objekata iz digitalnih datoteka korištenjem 3D printera i odgovarajućih materijala, tj. filamenata (ABS ili PLA plastike, metala, keramike i dr.). Ova tehnologija koristi se u svrhu izrade i ispitivanja modela i (funkcionalnih) prototipa, izrade koncepata i 3D konstrukcija i sl., a primjenjuje se u arhitekturi, medicini, dizajnu, aeronautici, umjetnosti, informatici, robotici i mnogim drugim područjima.

Hacklab #labOS osječki je hackerspace koji kroz svoj program rada organizira niz edukacija za mlade u obliku interaktivnih predavanja i radionica na temu otvorenih tehnologija, otvorenog hardvera i otvorenog softvera. Program #labOS-a objedinjuje više stručnih područja – robotiku, elektroniku, programiranje, modeliranje (3D printanje,3D vizualizacija i dr.), Linux OS, računalne mreže, umjetnost (likovna umjetnost, glazbena umjetnost, fotografija i dr.) i dizajn (pametna odjeća, analogno-generativni dizajn, VJ-ing i dr.).

 

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja slobodno se obratite putem emaila na labos.hacklab@gmail.com.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Dani 3D printanja u Osijeku (prijava za radionice), 5.0 out of 5 based on 2 ratings

You may also like...

1 Response

  1. Marijek napisao:

    Aj pliz ako nije problem da mi netko isprinta patelu koljena i par kralježaka 😀

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.