Dobra vijest: nadograđen je Ubuntu 14.04 LTS

Prema planu, 6. kolovoza oko 21:45 stigla je službena objava da je Ubuntu 14.04.3 dostupan za preuzimanje. Budući da je riječ o LTS verziji, očekivano ne donosi neke ekstremne novotarije jer ipak cilja na stabilnost.

Download Ubuntu Desktop 14.04.3
Download Ubuntu Desktop 14.04.3

Međutim, novosti su ipak prisutne u vidu kernela 3.19 i X.Orga koji su preneseni iz verzije 15.04. Tu je i niz poboljšanja koja se tiču kompatibilnosti i boljeg iskorištavanja novijeg hardvera te nadogradnje ključnih komponenti i aplikacija uz neizostavne ispravke kritičnih bugova.

Ono što sam uočio nakon par sati korištenja svježe instalacije 14.04.3 je nešto veća potrošnja RAM-a uz manje opterećenje procesora. Je li došlo do kakvih pomaka u autonomiji rada prijenosnika na bateriji, nisam mogao procijeniti zbog kratkog trajanja korištenja.

uname -a & htop
uname -a & htop

Za korisnike koji ne koriste Unity, dobra je vijest da je ažuriranje na novu verziju odmah dostupno i za Kubuntu, Edubuntu, Xubuntu, Mythbuntu, Ubuntu GNOME, Lubuntu, Ubuntu Kylin i Ubuntu Studio.

Odlučite li se za clean install, Ubuntu 14.04.3 možete preuzeti s ove poveznice, dok je korisnicima koji žele napraviti upgrade s prethodne verzije to omogućeno kroz automatsku nadogradnju putem Update Managera. Više informacija o nadogradnji pogledajte ovdje.

Jeste li već obnovili svoj Ubuntu? Podijelite svoje dojmove s nama u komentarima!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
Dobra vijest: nadograđen je Ubuntu 14.04 LTS, 4.2 out of 5 based on 5 ratings

15 Komentara

Dodaj svoj

Ubuntu 14.04 je LTS (Long term support) i u tom periodu “duge podrške” dobiva sigurnosne nadogradnje no generalno ne dobiva neke nove feature.

Glavna svrha tih “point releaseova” (14.04.03) je da osigura kompatibilnost s novijim hardverajem no i da ima instalirane već sve nadogradnje koje su korisnici recimo 14.04 instalirali do sada.

LTS izdanje je podržano 5 g pa svako toliko dobije update sa novim kernelom, X.orgom i još nekim sitnicama, 14.04.3 ima na primjer kernel od 15.04 izdanja.

Obavio sam redovni apt-get dist-upgrade ali moj se Xubuntu 14.04 nije ažurirao na kernel 3.19 i noviji X.org.

Nadogradnja nije 100% automatska, vidim da na stranicama
https://wiki.ubuntu.com/TrustyTahr/ReleaseNotes#LTS_Hardware_Enablement_Stack
piše da te updateove dobivamo samo ako je Ubuntu instaliran s 14.04.2 medija dok je za instalacije s prethodnih 14.04.0 i 14.04.1 medija to potrebno ručno aktivirati instalirajući linux-generic-lts-vivid i xserver-xorg-lts-vivid pakete (na gornjem linku su detaljnije upute kako to obaviti).

Vidi stvarno isvinjavam se 🙂 , nego ima nešto drugo možda i znaš instaliro sam ubuntu 15.4 i upeco je drivere za ovaj AMD apu ali opazio sam da se laptop sa ubuntu vraški brzo gasi, dok znatno sporije ulazi u sistem za razliku od windowsa sedmice, takodzer i mozila se sporo pokreće za razliku nego u windowsu

Meni je vrijeme boota na dva (različita) laptopa podjednako, ali rijetko potpuno palim/gasim laptop (e) pa na to ne obraćam pažnju.. zar ti nije jednostavnije zaklopiti ekran kad više ne trebaš laptop i kad ga otvoriš slijedeće sekunde si na log on ekranu?

Ako ti je stalno na punjaču onda ti baterija nikad ne padne ispod 95% kapaciteta pa ti se i ne puni.. jednom mjesečno isprazni bateriju do 40% pa je ponovno napuni do kraja i to je to.. baterije imaju vijek trajanja u broju ciklusa punjenja, a ne u tome da li su stalno ili ne priključene na punjač.

Ti si sjajan, čak sam išto na inernet sa izvadzenom baterijom, Nego ima nešto drugo, kada sam promijenio šifru za wi-fi nisam mogo na da se konektujem bez obzira što je bila tačna stalno je izbacivo da pokušam opet, moro sam ući ofline u sistem pa onda ukucatnovu šifru ali ipak i dalje nije išlo na net, tek onda nakon što sam restartovo sistem imo sam konekciju

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.