Lenovo U350 ili kako prilagoditi hardver potrebama

Malo sam se umorio od pisanja o softveru. Budući da su ovdje hardverske teme rijetke, a i da se svi skupa malo odmorimo od uobičajenog, u par redova ispod opisat ću vam malu avanturu slaganja, ili bolje rečeno, prilagođavanja tvorničkog laptopa svojim potrebama. Bit će svega, od jednostavne zamjene komponenti do petljanja s BIOS-om, pa – krenimo.

Iako mi se zamisao slaganja laptopa koji bi ispunjavao uvjete “slobodnog hardvera” isprva činila odličnom, zbog ograničenih financijskih mogućnosti za nešto što mi je ipak hobi te nemogućnosti lakog nabavljanja potrebnih komponenti privremeno sam odustao od prvobitne ideje. Umjesto toga, odlučio sam krenuti u smjeru ispunjavanja svoje druge želje: slaganja malog laptopa koji bi uz minimalna odricanja u pogledu performansi zadovoljavao sve moje svakodnevne potrebe.

O torbama i potrebama

Svaki korisnik računala ima različite potrebe. Ono što je jednom bitno, drugome se nalazi na dnu liste prioriteta. Zbog toga ću ukratko navesti kako je izgledao moj svakodnevni dan s laptopom. Dvije godine sam svakodnevno u torbi ili ruksaku nosio 15.6″ HP ProBook. Sam laptop nije pretjerano težak (oko 2.5 kg), no ima nepraktične dimenzije za nošenje i manipuliranje na skučenom prostoru koje su određene veličinom LCD ekrana. Dodamo li tome adapter za punjenje, rezervnu bateriju (jer mi autonomija od 3-3.5 sata ipak nije dovoljna za cijeli dan, a utičnice za struju možda nema uvijek), par USB memorija, USB 3G modem, bežični miš, par olovki, A4 blok i još nešto papira, lako dođemo do 5 kg.

Lenovo IdeaPad U350

Lenovo IdeaPad U350

Kako riješiti problem?

Rješenje je jednostavno. Otići u trgovinu, “speglati” kreditnu karticu na xy mjeseci i – problem riješen. Ipak, postoji i drugačiji način. Možemo zaobići korištenje kreditne kartice nabavkom adekvatnog rabljenog laptopa. U njega će možda trebati još malo uložiti, ali ukupni trošak će i dalje biti značajno manji od cijene novog laptopa, za koju možete kupiti deset godina star auto gradske klase.

Vođen tom mišlju, krenuo sam u potragu za manjim rabljenim laptopom s ugrađenim 3G modemom, čime bi se uz A4 blok, par olovki i pokoju USB memoriju težina tereta smanjila za pola. Nažalost, na našem tržištu je ponuda laptopa koji bi ispunjavali željene uvjete vrlo neimpresivna, a cijene onih dostupnih baš i nemaju veze s pameću. U početku se potraga svodila na jedan model – rabljeni X200 (IBM/Lenovo) – no nabaviti relativno dobro očuvani X200 kod nas je nemoguća misija, pa sam krenuo dalje.

Potraga se nastavila, a internet je riznica informacija o svemu i svačemu, pa tako nakon nekog vremena za nevelike novce dolazim u posjed jako dobro očuvanog Lenova U350. Baterija je odavno mrtva, ugrađeno je samo 2 GB RAM-a, no laptop uz iznimnu očuvanost ima potencijal u vidu kompletne pripreme za 3G modem (antena, vodovi i utor za SIM karticu) te ULV procesor koji nije veliki potrošač struje. Nakon nabavke temelja, narednih nekoliko mjeseci sam postupno nabavljao ostale komponente – neke nove, neke rabljene – te malo po malo rješavao probleme koji su se pojavljivali.

Lenovo U350 - Izvor: http://www.lenovo.com/product_photos/mp/en/product_photos.htm

Lenovo U350 – Izvor: http://www.lenovo.com/product_photos/mp/en/product_photos.htm

Lenovo U350

Punim imenom Lenovo IdeaPad U350, model je proizveden u nekoliko varijanti koje su se razlikovale u izboru procesora, količini radne memorije i kapacitetu diska. Zajedničko im je bilo sve ostalo: od konstrukcija kućišta i matične ploče do broja USB priključaka ili mrežnih adaptera. Specifikacije primjerka koji sam nabavio su sljedeće:

 • procesor: Intel Celeron ULV M723 1.20GHz (1MB cache)
 • zaslon: 13.3″ WXGA HD 1366 x 768
 • grafički sustav: Intel Graphic Media Accelerator 4500M
 • radna memorija: 1x 2GB DDR3 1066MHz
 • HDD: WD Scorpio 250GB SATA
 • WiFi Broadcom BCM4312
 • LAN Broadcom BCM57780
 • WWAN ready (izvedena priprema – nema modula)
 • dimenzije/masa: 328 x 228 x 24.9mm/1.6kg
 • baterija: 4-ćelijska
 • ulazi i priključci: 3x USB, VGA, HDMI, čitač SD kartica, RJ-45 / Ethernet (Gb), audio ulaz/izlaz, mikrofon, kamera (1.3 megapiksela)

Nakon ovih suhoparnih podataka koji nekima znače mnogo i ukazuju na potencijalne probleme, a drugima ne znače ništa, vrijeme je da krenemo dalje.

Uskrsnuće baterije

Kako sam već spomenuo, baterija je nakon pet godina korištenja bila mrtva. Opcije su bile kupiti novu (originalnu ili zamjensku), onu standardnog kapaciteta ili proširenu, te kupiti je ili na Webu ili u nekoj od domaćih trgovina.

Nakon prikupljanja informacija i uspoređivanja cijena, izbor se sveo na dvije zamjenske (standardnu i proširenu) dobavljive kod nas po nešto većoj cijeni od ponuđenih na eBayu. Prednost je ovdje bila u tome što sam dogovorio online narudžbu obje, ali kupnju samo jedne, jer sam prije kupnje htio provjeriti koliko proširena baterija u stvarnosti podigne zadnji kraj laptopa (budući da je par milimetara deblja).

Par dana kasnije trgovac me obavijestio da su baterije stigle, i nakon isprobavanja obje, odluka je pala na proširenu. Inače, standardna je prema informacijama trgovca imala kapacitet od 2400 mAh (380 kn), dok je proširena imala kapacitet od 4800 mAh (450 kn). Međutim, nakon dolaska doma i stavljanja baterije u laptop uslijedilo je ugodno iznenađenje, jer je acpi -ib očitao kapacitet od 6912 mAh.

 

Radna memorija bez komplikacija

S radnom memorijom nisam komplicirao. Jedan utor bio je popunjen pločicom od 2 GB, a drugi slobodan (što je prednost naspram današnje mode stavljanja samo jednog memorijskog utora, ili još gore, lemljenja RAM-a na MBO). U roku od 15 minuta na Njuškalu sam našao nekoliko odgovarajućih RAM modula od 2 GB, nazvao prodavače i odabrao cjenovno nepovoljnijeg koji nije pravio problem oko toga da dođem do njega i odmah isprobam RAM. Dva sata kasnije skoknuo sam do suprotnog dijela grada, i za 30 minuta utrošenog vremena te 80 kn RAM je promijenio vlasnika, nakon čega sam mogao ići dalje.

 

RAM - 2 x 2 GB

RAM – 2 x 2 GB (mjesta za WiFi i 3G prazna)

 

Zamjena tvrdog diska: HDD ili SSD?

Iako isprva nisam namjeravao mijenjati HDD koji je došao s laptopom, ipak se radilo o sporom uređaju koji se vrtio na 5400 rpm. U međuvremenu sam, nabavljajući ostale komponente, za drugi laptop kupio novi Intelov SSD, pa se pojavio “višak” u vidu starog SSD-a (OCZ Vertex4). Njega sam dodao na hrpu dijelova koji čekaju ugradnju u Lenovo, svjestan da ograničenje u SATA2 sučelju neće moći iskoristiti punu brzinu uređaja, ali da će ipak malo ubrzati rad s aplikacijama.

 

WD HDD & OCZ SSD

WD HDD & OCZ SSD

 

WiFi kartica – naš omiljeni Broadcom

Mali Lenovo došao je s ugrađenom Broadcom BCM4312 WiFi mrežnom karticom koja, naravno, ne radi out-of-the-box s Linuxom, već je nakon instalacije OS-a potrebno skinuti vlasnički driver. OK, nije to neki veliki problem jer sam od prije imao dva USB WiFi mrežna uređaja baš za takve situacije (TP-Link TL-WN821N i EDIMAX EW-7811Un), ali kad već dorađujemo laptop, ne možemo se zadovoljiti nečim što nije optimalno rješenje.

Vraćam se na Njuškalo i za par minuta pronalazim odgovarajući WiFi modul Atheros AR9285 koji radi out-of-the-box na Linuxu. Da stvar bude bolja, prodavač je bio udaljen 5-6 zgrada od moje. Trošak: pet minuta hoda i 60 kn. Tu ću samo napomenuti da, ako se odlučite za takvu kupovinu, obavezno od prodavača tražite i šarafe, jer je nemoguće doma pronaći tako minijaturne šarafe.

3G modem ili Lenovo, zašto više nisi IBM

Na početku sam već naveo da je jedan od preduvjeta nabavke laptopa bila mogućnost korištenja internog 3G modema. Eksternih, odnosno USB 3G modema imam već tri, a njihova je prednost što se mogu koristiti u bilo kojem računalu. Međutim, to se nije uklapalo u moj projekt. Želio sam interni 3G modem da ne bih nepotrebno zauzimao jedan od tri dostupna USB utora. Osim toga, u više navrata mi se dogodilo da pri prenošenju laptopa za nešto zapnem USB 3G modemom (ipak su to uređaji duljine 7-8 cm). Naravno, željeni interni 3G modem morao je biti kompatibilan s Linuxom i raditi out-of-the-box.

E tu je potraga trajala nešto duže, a i cijene su izazivale glavobolju. Originalni Lenovo 3G modem (ne njihov, nego onaj Lenovo-certificirani) košta oko 1000 kn, dok je na eBayu malo povoljniji, ali s obzirom na trenutni tečaj američkog dolara ni cijena od $105 do $120 ne zvuči baš primamljivo.

Alternativa je bila kupiti neki Lenovo necertificirani 3G modem, pa ako ne proradi (što sam i očekivao), tek onda razbijati glavu što i kako dalje. Nakon još malo čitanja u obzir su došla dva necertificirana modela: Ericsson F5521gw ($39) za koji je bilo sigurno da radi pod Linuxom i moguće (ali ne i sigurno) s Lenovo laptopom, ili Toshiba 3G modem ($17) s istim onim Ericsson F5521gw čipom. Međutim, za potonji je prodavač tvrdio da ne radi s Lenovo laptopima već da je isključivo za HP i Toshibu, a nije imao pojma radi li pod Linuxom ili ne.

Proširena baterija, Atheros WiFi, Toshiba 3G modem i SIM kartica

Proširena baterija, Atheros WiFi, Toshiba 3G modem i SIM kartica

Nastavio sam tražiti, a onda sam našao podatak da je taj Toshiba 3G modem kompatibilan s Linuxom, ali i potvrdu (na nekoliko mjesta) da neće raditi s Lenovom zbog ograničenja BIOS-a (Whitelist). Kad je bal, nek’ je i maskenbal – Toshiba je ipak naručena, a stigla je za 4 ili 5 dana.

Napokon sve na hrpi, šrafciger u ruke i…

…baterija van, servisni poklopac nakon otpuštanja šest šarafa skinut, i pristup unutrašnjosti slobodan. RAM je već bio ugrađen od prije (nisam ga ni vadio nakon isprobavanja i kupnje), slot za 3G modem je ionako bio slobodan, pa je preostalo samo izvaditi HDD i Broadcom WiFi karticu. Deset minuta kasnije, sve komponente bile su zamijenjene, i uslijedilo je prvo uključivanje nadograđenog laptopa.

Pritiskom na gumb za paljenje, BIOS se počeo učitavati – i restartao se. Ponovno podizanje i ponovni restart… Najave i upozorenja trgovca da Toshibin 3G modem ne radi s Lenovom obistinile su se. Slijedi gašenje laptopa, vađenje 3G modema i ponovno uključivanje. BIOS prolazi, i za desetak sekundi prikazuje obavijest da nema OS-a.

Ništa, dakle bezveze sam potrošio $17 i nisam riješio problem jednog zauzetog USB utora i komada plastike koji strši iz laptopa i zapinje ako ne paziš. Sve drugo je radilo kako sam i očekivao. RAM-a je dovoljno, SSD je ubrzao boot i odaziv aplikacija u svakodnevnom radu, a spajanje na router putem WiFija radi bez mane. I da, baterija je ludnica, ali o tome kasnije jer nam je još uvijek ostao problem 3G modema.

 

Otkriće ruskog BIOS-a

Nekad jako, jako davno sam malo petljao s HEX-editorom, pa sam sada krenuo čitati (učiti) kako i čime se modificira BIOS. Čvrsto sam odlučio da neću odustati od Toshibe, nego da ću modificirati BIOS prema svojim potrebama, odnosno maknuti Whitelist.

I tako, prije nego što sam pošteno i zagrebao po moderskoj sceni, sreća me pomazila pa sam došao do već modificiranih BIOS-a nekog Rusa (@Middleton). On čak nije ni imao Lenovo U350, ali ga je razljutio odnos Lenovo službe za podršku prema korisnicima koji su se žalili na buku ventilatora i nemogućnost zamjene položaja/funkcije tipki Fn i Ctrl. Zato se prihvatio posla i napravio četiri verzije BIOS-a modificiranog prema potrebama (pritužbama i željama) korisnika koje je Lenovo godinama ignorirao, a između ostalog, i verziju iz koje je maknut Whitelist.

Ubrzo sam odradio flash BIOS-a, Toshibin 3G modem je ponovno ugrađen u laptop, i pritiskom gumba za paljenje BIOS se počeo učitavati. Zastao je na 40-ak sekundi, nakon čega se pojavio Linuxov login ekran, a Linux je prepoznao ugrađeni 3G modem. Za par sekundi, koliko je trajala konfiguracija postavki, uredno sam bio spojen na net. Hvala ti, @Middleton.

Je li se sve to zaista isplatilo?

Otkad sam ga nabavio, na Lenovu sam isprobao najmanje desetak različitih distribucija. Kada je prilagođavanje bilo u potpunosti dovršeno, napokon sam se upustio i u instalaciju Trisquela, i to iz dva razloga. Prvi: da konačno isprobam i distribuciju koju sam dugo gledao, no nikako nisam nalazio dovoljno vremena za nju. Drugi: da u stvarnosti isprobam što sam napravio i provjerim hoće li doista ovakav “složenac” funkcionirati s jednom slobodnom distribucijom. Kako je to prošlo, znate iz prethodne recenzije – mališa radi besprijekorno.

Trisquel je od prve prepoznao Atheros WiFi i 3G Toshibu

Trisquel je od prve prepoznao Atheros WiFi i 3G Toshibu

 

Nadalje, uzmete li u obzir da sam za laptop dao 450 kn, za novu bateriju još 450, a za 3G modem, Atheros WiFi karticu i 2 GB RAM-a ukupno još cca 250 kn (čime dolazimo do oko 1150 kn bez SSD-a koji nije ni bio nužan), slaganje i malo potrošenog vremena za nabavku dijelova je itekako isplativo.

Isplativost je tim veća zbog činjenice da se danas novi ulazni 13″ modeli laptopa kreću od 3000 kn na više (opet, uz kompromis nošenja USB 3G modema), dok one s ugrađenim modemom ili barem pripremom za njega nećete dobiti za manje od 6.000 kn. I kod njih opet imamo kompromis u vidu trajanja rada na bateriji, jer proizvođači mahom ugrađuju 3-ćelijske baterije nevelikog kapaciteta.

Jedini kompromis na koji sam ja pristao u ovom slučaju je nešto duže učitavanje BIOS-a: 40 sekundi u odnosu na 10 sekundi s originalnim Lenovo BIOS-om.

 

Za kraj želim istaknuti ono što mi je od početka razmišljanja o prilagođavanju laptopa bilo vrlo bitno (a što možete i vidjeti na slikama iznad) – autonomija rada na bateriji. Autonomija je i iznad očekivanja, a kreće se između 10 i 13 sati mog normalnog korištenja laptopa sa stalno upaljenom WiFi mrežom, povremenim korištenjem 3G modema i osvjetljenjem na 40%. Gledanje video zapisa u 720p spustit će trajanje baterije na 9 sati – meni dovoljno.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.9/5 (17 votes cast)
Lenovo U350 ili kako prilagoditi hardver potrebama, 4.9 out of 5 based on 17 ratings

You may also like...

20 komentara

 1. eQuivalent napisao:

  Ja imam U510 … i nije bilo nikakvih problema. Samo je bitno pre kupovine računara, pogledati koje komponente ima … mislim … danas je barem izbor računara ogroman.
  Doduše ja kad sam ga poručivao trebao je da bude i sa svetlecom tastaturom … ali Kinezi ko Kinezi … naveli jedno u specifikaciji pre kupovine (inace Tehnomanija – prodavnica u Srbiji) a kad su mi isporučili računar (jer gle čuda baš ga tad nisu imali na stanju, a ja ga drzao u rukama dan pre toga), ono tastatura ne svetli … rekohd a zamenim, rekli mi moram da čekam par nedelja dok ga dopreme iz glavnog magacina (u Kini) … znači …
  Sve u svemu, pre kupovine obratiti paznju, inače Kubuntu leti na U510 … mrzi me sad da kucam specifikacije i3 3gb rama …

  • eQuivalent napisao:

   I da dodam, gledanje video zapisa (youtube), realno spusti trajanje baterije na 3,5 do 4 sata. Doduše tolko mu i traje baterija ako se konstano ensto radi na njemu. A ukoliko se koristi po sistemu privremeno istraje do 2 dana 🙂

  • vision napisao:

   Naglasak je na korišćenje slobodne distre – u ovom slučaju Trisquel. Na ostalim distrama će raditi bilo što sa ili bez vlasničkog koda.

 2. ok napisao:

  Zgodan ti je to laptop !, Samo je greška taj modifikovani bios i to sve zbog 3G inernog modema, pitam se samo zašto ti je zasmeto onaj na usb utor sad imaš sporiji bios

  • Dario napisao:

   Pa objasnio sam u tekstu da:
   – USB 3G modem viri iz laptopa 7-8 cm
   – zauzima jedan od 3 USB utora
   – predstavlja dodatnu periferiju koju moram nositi sa sobom i misliti gdje sam je ostavio
   .. a osim toga, taj lag od 40-ak sekundi je prisutan samo ako je laptop bio ugašen što radim rijetko, uglavnom kad ga više ne koristim samo poklopim ekran i lap ode u suspend, a nakon otvaranja (otklapanja) ekrana, iste sekunde sam na log on ekranu tako da čekanja nema 🙂

 3. ok napisao:

  ova moja kanta treba da učita bios i počne botat sistem 3 sekunde a baterija nakon godiinu i nešto više, traje i dalje 4 sata, ja mislim da je 3G konekcija za nekoga ko se vozi i surfa ili se negdje nalazi gdje nema WI-FI konekcije

  • Dario napisao:

   Pa upravo to.. napisao sam da je problematično u skučenom prostoru (što može biti i osobni automobil) baratati sa 15,6″ laptopom iz kojeg sa strane još viri 7-8 cm USB 3G modem 🙂
   Što se tiče korištenja WiFi konekcije imam je samo doma i na još 2-3 sigurne lokacije.. ove free WiFi konkcije po birtijama i trgovačkim centrima su nešto što ne koristim (niti ću ikada koristiti) tako da je 3G nužnost ako želim imati pristup netu 🙂

 4. ok napisao:

  Jesi li znao da aplle laptope svi kopiraju kada stvar sa minimalističkim dizajnom u glavnom macbok je orijentir za sve proizvođače prenosnika 🙂

 5. Vlado9A3CY napisao:

  Job well done 😉

 6. Bojan napisao:

  I ja nisam imao želju da bacam lovu na nov laptop.
  Tako da sam uzeo polovan Lenovo G580 za 120 evrića koji je imao neki krš od celerona.
  Ubacio i3 polovan za 20 evrića ubacio ssd 120GB koji sam već imao i sve leti.
  Baterija drži oko 4h, Mint Mate sve uredno prepoznato i radi extra 🙂

 7. ok napisao:

  Ja sam isto razmišljo da ubacim u ovaj moj laptop SSD neki jeftin a novo možda 60 GB ali kada je u pitanju AMD E1 2500 APU dobiješ samo brži ispis i čitanje

  • Dario napisao:

   60 GB ti je najgori omjer uloženo-dobiveno..
   Kako ne želim ovdje reklamirati trgovine mogu ti samo poručiti da pogledaš cijenu recimo Kingstona V300 (koji je među najjeftinijim SSD diskovima) i onda ćeš vidjeti da se cijena 60 GB modela kreće oko 400 kn, a 120 GB oko 470 kn.. po meni je isplativo dati 70 kn za duplo veći kapacitet.

 8. ok napisao:

  Pa dobro 120 GB taj V300 poglet ću pošto se kreće, ali vjeruj mi kada je u pitanju kapacitet to mi više ništa ne znaći imam u lapu 500gb i u kompu 1 TB i taj kapacitet nema nikakvu svrhu kada uvijek ima neka distra sa vremena na vrijeme, kojoj nemogu da odolim 🙂

  • Dario napisao:

   Nisam mislio na konkretni model nego na omjer cijena-kapacitet.. bilo koji 120/128 GB model je najisplativija kupnja (V300 sam u prethodnom postu naveo samo kao primjer kojeg sam na brzinu provjerio prije pisanja posta kako bih vidio kako se kreću trenutne cijene)
   Osim toga, u pravilu što je kapacitet veći to su bolje performanse čitanja/pisanja.. no objašnjavanje zašto bi oduzelo previše prostora, a nema pretjerano ni veze s temom 😉

 9. Matija napisao:

  Dario, odličan članak. Volio bih još takvih!

 10. Ilija napisao:

  Imam jedno pitanje. Šta mislite o lenovo X200S? Da li je on dobar za prilagodjavanje, trazim vec duze vreme X200 ali tesko se nalazi, skoro nikako, pa se pitam da li je X200S dobar izbor?

  • Dario napisao:

   Ako hoćeš slagati baš free free laptop onda kreni od ovog linka.
   Inače, iz iskustva koje sam do sad imao s (starijim) ThinkPadima X i T serije, svaki je dobar da te dobro služi još par godina bez problema 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.