Gradonačelnik Münchena ponosan na uštedu od četiri milijuna eura ostvarenom prelaskom na Linux

Gradonačelnik Münchena, Christian Ude pohvalio se ogromnim uštedama koje je grad ostvario zahvaljujući migraciji na otvorene sustave. Tvrdi da su prelaskom s Microsoft Windows platforme na Linux uštedjeli preko četiri milijuna eura samo u prošloj godini.

office_pcOdjel uprave za informatizaciju grada Münchena navodno je prošle godine uštedio otprilike trećinu ukupnog proračuna zahvaljujući migraciji s Microsoft Windows operacijskog sustava i Microsoft Office uredskog paketa na GNU/Linux i OpenOffice. U kalkulaciju je uključeno obučavanje, podrška i troškovi migracije.

Kupnja novog Windows softvera i obavezna nadogradnja hardvera dovoljno snažnog da može uspješno izvoditi operacijski sustav iz Microsofta koštala bi preko 15 milijuna eura s dodatnim troškom od 2.8 milijuna eura za obavezno obnavljanje licenci svakih tri do četiri godine, kazali su službeni dužnosnici

Već smo pisali o uspjesima koje je ovaj grad postigao zahvaljujući prelaskom na otvorena rješenja, a kako se čini, stvari idu samo nabolje. Linux troši znatno manje hardverskih resursa, što je gradu omogućilo nastaviti koristiti starija, ali i dalje pouzdana računala. Pomalo neočekivano, snizila se i stopa poziva službi za korisnike, sa 70 na 46 poziva mjesečno, prenosi lokalni časopis Golem.

Iskrene čestitke Münchenu na svemu što su postigli do sada. Sigurno nije bilo lako sprovesti jedan ovako velik projekt, ali zahvaljujući trudu, dobroj organizaciji i kvaliteti obavljenog posla, sada se mogu ponosno osvrnuti na (multimilijunske) plodove svog rada.

Napomenimo da se i kod nas ostvaruju određeni pomaci. Krajem prošle godine pisali smo da je otvoreni kôd postao dio Vladine IT politike, a svega par mjeseci kasnije temelji su već postavljeni. Osnovana je radna skupina za otvoren kôd pod Darkom Parićem, pomoćnikom ministra uprave za e-Hrvatsku, koja se bavi ovim pitanjima i nadajmo se da će uskoro Povjerenstvu Vlade Republike Hrvatske za informatizaciju predstaviti kvalitetna rješenja i odrednice za daljnju provedbu (strategije, smjernice, izmjene zakona, pilot projekte i dr.).

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Gradonačelnik Münchena ponosan na uštedu od četiri milijuna eura ostvarenom prelaskom na Linux, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

10 komentara

 1. calisto053 napisao:

  Nevjerojatna vjest! Ovakvo što se može dogoditi samo u nekoj uređenoj zemlji…. Čak i da se kod nas postignu uštede, netko bi sigurno oprao lovu….. :DDD
  Baš me zanima kao će kod nas proć implementacija otvorenog koda….

 2. Vlado napisao:

  Evo, postoji li ikakav razlog da Zagreb ili Split to ne naprave ?

 3. b4sh napisao:

  a narod placa

 4. b4sh napisao:

  g) Microsoft Monopol
  h) Korupcija

 5. Cooleech napisao:

  i) sve prethodno navedeno

 6. Marko napisao:

  ja mislim da tu vijest trebamo nekako proslijediti na vladinu stranicu da vide sto su Njemci ostvarili.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.