Hybryde Linux – “Best of Linux World” kompilacija

Jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju početnici, uz dilemu izbora “najbolje” distribucije, je koje radno okruženje izabrati? Gnome, KDE, Xfce, Unity i ostali DE-ovi (koga, čega?!), a nađe se tu i poneki WM (što je, pak, to???). Sve te kratice su totalno zbunjujuće, a čitava frka koja se diže oko svega je možda i prevelika. Tko to uopće može sve pohvatati i isprobati?!

I sam priznajem da sam bio poprilično zbunjem (na trenutke i izgubljen) pri prvim koracima u Linux svijetu. Doduše, strah i nesigurnost sam rješavao pojačanim guglanjem i iščitavanjem uputa, vodiča i dokumentacije, te pregledavanjem bezbrojnih fotogalerija. Ipak, još uvijek je ostajao problem raznolikosti distribucija, grafičkih okruženja i načina njihovog korištenja. Da bi se sve propisno isprobalo, potrebno je skinuti s Inerneta bezbrojne distre i njihove varijacije, silni gigabajti i frustracije se gomilaju, a živci su sve tanji.

Od sada postoji jednostavnije rješenje! Nedavno je objavljena prva službena verzija Hybryde Linuxa kodnog imena Evolution. Cilj mu je ponuditi sve najbolje iz čitavog Linux svijeta. Naime, radi se o o novoj i nepoznatoj francuskoj hibridnoj distribuciji koja spaja nespojivo: različita grafička okruženja i window managere na jednom mjestu s izuzetnom lakoćom promjene i korištenja! Zvuči nevjerojatno, ali prisutno je osam desktop okruženja (KDE, Gnome 3, Gnome Panel – Fallback, Unity, Enlightement, Xfce, Lxde, Openbox), FVWM window manager, te početni Hybryde Desktop da upravlja svima njima. Dakle, radi se o čak deset različitih okruženja i načina rada na jednom mjestu, što je stvarno nevjerojatno!

Deset različitih okruženja dostupnih klikom miša!

Čitava ideja me se toliko dojmila da sam ju morao isprobati! Iako zvuči zastrašujuće, ova frankenšajn-distra je namjenjenoj početnicima i naprednim korisnicima. Svrha je upoznavanje s raznolikošću Linux svijeta, uživanje u dinamici okruženja, te eksperimentiranje s novim i nepoznatim. Službena web stranica i forum su na francuskom jeziku, stoga neće biti od pretjerane pomoći većini korisnika, iako je najavljeno prevođenje na više jezika. Dokumentacija i wiki jedva da i postoje, stoga zaboravite na taj taj vid pomoći. Moram naglasiti da se radi o distribuciji koja je izuzetno pristupačna i jednostavna za korištenje. Na službenoj strnici se može naći x86, te nedavno izašla x64 verzija. Iso datoteka je “teška” 1,7 GB.

Isprobavao sam na novom Acer laptopu (AMD A6, 6 GB RAM). Nakon početnog igranja u VirtualBoxu sam shvatio sam da neće biti problema, te sam se odmah odlučio za instalaciju. Nezgodno je to što se ne nudi mogućnost izravne instalacije, već se pokreće u live modu. Tu me dočekao hladan tuš: podizanje je trajalo čitavu vječnost, što je stvarno čudno s obzirom da ne radim na nekom slabijem hardveru. Nakon približno pola sata sam ugledao spasonosni desktop. Da stvar bude još čudnija, sustav je imao vrlo korektan odziv, a korištenje uopće nije bilo loše! Međutim, zlo nikad ne dolazi samo, a instalacija se tek spremala…

Dakle, instalacija. Za tehnički dio se brinuo Ubuntu Installer s već dobro poznatim koracima. Sav hardver je odlično prepoznat. Zadani jezik, kao što se i može naslutiti po služnenim stranicama, je francuski iako ga je odmah moguće promijeniti na engleski. Međutim, instalacija se vrlo često zamrzavala, čitav proces se razvukao na više od sat vremena, moji živci su došli svome kraju, a sumnja u snagu i kompetentnost laptopa se povećavala iz minute u minutu. Konačno je i to došlo k svome kraju, te je uslijedio toliko željeni restart.

Podizanje je trajalo iznenađujuće kratko – tek nekih tridesetak sekundi, naspram instalacijskom hororu. Odmah na početku želim napomenuti kako ne želim detaljno opisivati pojedina radna okruženja i način njihovog korištenja. Smatram da su ti pojmovi i konceti dobro poznati, te odlično opisani i dokumentirani u brojnim uputama, fotogalerijama i video vodičima, stoga nema smisla nepotrebno trošiti energiju i prostor.

Na novom Hybryde Desktopu me odmah dočekuje obavijest o pronađenim nadogradnjama i drajverima koje je moguće preuzeti i aktivirati. Na dnu ekrana se nalazi HY-MENU zadužen za sve najvažnije funkcije. Međutim, on je na francuskom! Uz malo intuitivnog klikanja na slijepo sam uspio pronaći jezične postavke, te preuzeti jezične pakete za engleski jezik. Nakon restarta sve je korektno proradilo.

Gornji dio HY-MENU-a zauzimaju aktivni gumbi za promjenu okruženja: KDE, Gnome 3, Gnome Panel, Unity, Enlightement E17, Xfce, Lxde, Openbox, te FVWM window manager. Radi se o ukupno 8 grafičkih okruženja, jednom window manageru, te početnom Hybride Desktopu “to rull them all“. Pomicanjem miša po aktivnim gumbima mijenjaju se i screenshotovi desktopa. Donji dio menija sadrži programe razvrstane po kategorijama, te opcije za dodatno podešavanje efekata desktopa, te izgleda i ponašanja HY-MENU-a. Sve je jednostavno i pregledno, te radi bez problema.

Odabirom bilo kojeg od ponuđenih grafičkog okruženja već za nekoliko sekundi dolazi do promjene. Niti jedan od ponuđenih desktopa nije dodatno podešavan; sve je defaultno i ostavljeno korisnikovim željama. Svi efekti i animacije rade, sustav odlično reagira, te nema nikakvih bugova. Jedino što sam primijetio je da se promjena jezika nije dogodila na svim desktopima. Srećom, to se lako može riješiti u nekoliko klikova.

Na svakom od desktopa se nalazi i gumb u za povratak na početni Hybride Desktop, te samim time služi kao svojevrsna “slamka spasa”. Upravo je to glavno obilježje i svrha same distribucije: dinamičan rad u različitim uvjetima, istraživanje i eksperimentiranje. Počnite pisati tekst na Hybryde Desktopu, te se jednim klikom već za nekoliko sekundi prebacite u KDE. Slušajte glazbu u Unity-ju i trenutno se prebacite u Lxde. Čak i gledanje filmova je neprekinuto pri prijelazu: nije se potrebno niti odlogirati, niti zatvarati programe.

Predinstalirana je hrpa programa, kodeci, Flash i Java – sve što je potrebno za neometan i ugodan rad. Ipak, primjetio sam da se u istoj kategoriji nalaze programi iz različitih okruženja, stoga neće svi uvijek raditi u svim uvjetima. Velika većina ih je cross-platformskih, tako da razlike gotovo da ni nema.

Čitava instalacija s pronađenim nadogradnjama je zauzela 6,5 GB. Iako pri svim zadanim postavkama i promjenama okruženja zauzeće radne memorije gotovo da i ne prelazi 900 MB, procesor je naprosto divljao! Usprokos tome, sve se glatko odvijalo, te nije bilo nikakvih problema.

ZAKLJUČAK

Nova i različita okruženja uvijek traže određeno navikavanje. Upravljanje i mijenjanje potiče znatiželju, a upravo je znatiželja zaslužna za učenje i stjecanje znanja i iskustva. Ova neobična distra mi je pomogla da bolje shvatim bit Linux svijeta: sve je napravljeno da bi bilo zabavno! Dinamični okvir nude neograničene mogućnosti za isprobavanje, mijenjanje i zabavu.

Unatoč nedaćama instalacije i lokalizacije, početnici će dobiti odličnu plaformu za isprobavanje, dok će iskusni korisnici sigurno biti zadovoljni ponuđenim mogućnostima za podešavanje. Zabava je svima zajamčena!

Dodatno štivo na Wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/Desktop_environment , http://en.wikipedia.org/wiki/Window_manager

Službena web stranica: http://www.hybryde.org/hybryde_evolution/

Forum: http://www.hybryde.org/forum/

Autor: Calisto

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Hybryde Linux - "Best of Linux World" kompilacija, 5.0 out of 5 based on 1 rating

You may also like...

36 komentara

 1. lutherus napisao:

  i gore u kutu ubuntu instaler :rofl

  • b4sh napisao:

   imas oko 😉

   • lutherus napisao:

    to prvo pogledam kad netko kaže nova “distribucija”

    • calisto053 napisao:

     Skrinšoti rađeni u VB-u. Piši i ti o Gentoo-u pa ćemo svi uživat

     • lutherus napisao:

      vbox nema veze sa ubuntu repekom 😛
      a čemu? za koga? gentoo je ionako veliki strašan zmaj

      • Milan napisao:

       A što ne uzmete Debian, nego se uopšte bakćete sa Ubuntu repekom.

      • Z0K4 napisao:

       Gentoo je za sadomazohiste… Nisu mi jasne osobe koje provode par dana kompajlirajući OS, kad se podjednako funkcionalan i brz OS može instalirati kroz par minuta uz brzu internet vezu…

      • Milan napisao:

       Kome treba optimizacija u stilu Gentoo, neka pogleda apt-build.

      • Milan napisao:

       čarobna komanda: apt-build world

      • Z0K4 napisao:

       I ja preferiram Debian… stable edition, minimalna instalacija, maksimalna brzina…

      • lutherus napisao:

       eeeee, bez uvrede ali bullshit. od instalacije od boota u x 1 sat i 40 minuta. a gentoo ima puno prednosti nad generic distrama. prouči malo kaj je uopće gentoo. Calisto, možda ipak napravim članak o Gentoo, vidim da ima previše predrasuda i dezinformacija.

      • Milan napisao:

       Koliko treba Gentoo bulshitu od boota do X-a? Zbog najčešće 5% dobitka brzine… Za određene aplikacije, može
       i na Debianu se optimizuju kad je to preko potrebno, zaroniš u Rules file i prepraviš ako neka opcija nije uključena, a imaš procesor koji to podržava + uradiš apt-build i razlika je uvek 5% i to maksimalno u ideali.

      • Z0K4 napisao:

       Ma kakva uvreda, što ti je, nije mene tako lako uvrijediti… svi smo ovdje prijatelji i svatko ima svoj ukus…
       Što se tiče Gentooa znam ja dobro što je to, instalirao sam ga jednom (čisto iz znatiželje) i rekao sam si nikad više. Meni je kompajliranje samo kernela trajalo oko 8 i pol sati, a kamoli još dok sam si stavio DE i ostale korisne programe… Naravno, postoje i binarni paketi za Gentoo ali to nije draž Gentooa. Isto tako znam da je Gentoo jedinstven za računalo na kojem je instaliran, tako da (skoro) ne postoje dvije jednake instalacije. Moje osobno mišeljenje je da trud potreban za instalaciju nije vrijedan nagrade! 😉
       Ali, tko voli nek izvoli. Ti očito voliš! 😉

      • lutherus napisao:

       Evo Calisto, sad vidiš zašto ne želim pisati o Gentoo. Jer se ništa neće promjeniti, idalje će se širiti dezinformacije i laži tak da jednostavno nema svrhe. A to kaj ljudi neznaju napisati kvalitetan make.conf ne znaći da se gentoo dugo instalira već da oni nepoznaju hardveraj sa kojim rade. I use flagovi. To neki pokemon, jel?

       @Milan
       Komentar je uklonio Administrator!

       @zok4
       sad ću ti reći zašto imam gentoo. zato jer mi apsolutno nijedna distribucija ne nudi komfor koj mi nudi gentoo i nijedna distribucija mi nenudi da pakete imam onako kako ja hoću i sa čime ja to hoću, imam sustav koj služi meni a ne ja njemu a trajanje same instalacije ovisi o tome koliko dobro napišeš svoj make.conf i o use flagovima koje koristiš. npr, ako želim evince zašto bi trebal vući pola gnoma ako mi treba samo dbus i tiff. a mit da ga koriste ljudi sa viškom vremena i bez života je netočan. ja studiram strojarstvo ( procesna energetika i tehnologija materijala) a radi obveza kroz dan i nemam previše vremena. Na gentoo forumu imamo nekoliko lječnika, nekolicina su ih kirurzi svi sa obitelji, ima nešto odvjetnika,informatičara, fizičara, kamijonđija,kuhara,.. uglavnom poslovni profil ljudi se jako razlikuje i većina ima posao,obitelj i hrpu obveza pa nisu baš ljudi sa viškom vremena. A kernel, gle na svakoj distri radim svoj.

      • Milan napisao:

       Debian ti isto nudi da radiš to na svoj način. Postoji više mehanizama da svaki source možeš da svučeš, da prepraviš build kako hoćeš i buildaš.

       Scenarij bi za tebe bil ovakav: Uzmeš buissniscard.iso ili netinstall, ideš na expert instalaciju tu će te sve pitati i instaliraš samo base sistem. Posle samo instaliraš, setupuješ apt-build, rebuildaš ceo base sa apt-build world. Dakle tako i na dalje sve što instaliraš možeš da buildaš kod sebe i u rules file da menjaš configure opcije da praktično koristiš Debian kao source distribuciju.

       Što se useflagova tiče, svi opcioni elementi bez kojih
       određeni program može da se builda i radi, idu kao
       Recommends, Suggests, Provided… izvolte otvori Control file i prepravi šta ti ne odgovara.

       Ne znam šta pametnije da ti kažem osim da probaš ovaj metod, pa uporedi. Inače metod postoji celu deceniju (da ne pomisli neko da je od juče), a nastao je baš kao proof of concept da se dokaže kako Debian može da se koristi na sličan način kao Gentoo. Ja sam ovo probao
       i znam da može, zvanični Debianov generic sistem me
       ne sprečava da ga koristim na taj način ako hoću, ali mi i
       koristi te uvek imam pakete na raspolaganju kad me recimo mrzi da kompajliram, ponovo kao gentoo ;).

      • Milan napisao:

       A inače taj rebuild world gentoo koncept ne da je sado-mazo, nego ubi bože i ne posećuj 1000 godina.

       Šta ako koristim sid, a koristim ga 😉 , da odem svakog vikenda na letovanje pa kad se vratim da dobijem apdejt :b.

       Tako da lutherus koncept je poznat i ok je je na papiru i korisno je pročitati gentoo dokumentaciju, ali u praksi je sistem za 99.9% korisnika NEUPOTREBLJIV.

      • lutherus napisao:

       Joj, sori, neznam. Debian sam koristil samo 6 godina pa neznam puno o njemu, nisam ga uspjel upoznati i upoznati se sa blagodatima koje koristi ali ti zato mogu reći da to nije isto. A isto tako ću ti sad reći da nemaš pojma kaj je to gentoo, koja je gentoo filozofija a niti bilo šta o gentoo osim laži, dezinformacija i članka sa wiki. 99,9% korisnika? hahahaha!! odakle si sad to isčupal? Gentoo je neupotrebljiv samo za one korisnike koji neznaju čitati, nepoznaju hardver na kojem rade i neznaju ništa raditi osim klikati a to je otprilike 15% korisnika. I dalje, gle, ovak, opet, imal debian 6 godina i ne pruža mi komfor koj pruža gentoo i ne daje mi iste opcije koje mi daje gentoo, ne daje mi da imam sustav onakav kakav ja to želim. Inaće ovo kaj ti opisuješ je mogel još u svoje vrijeme i Mandrake no to nije gentoo like. Gentoo je čak i više sistemski kostomizirajući nego bilo koja druga distribucija. btw, evo ti i sa debian irca

       You can’t. If a package depends on an other, you can’t override this in apt-get.

       A ono koje se korisnik mora pitati je dali želi fast stable desktop (Gentoo) ili stable desktop fast (Debian).

       Tako da kako ti kažeš ovaj metod, isprobal daleko prije nego si ti došao ovdje soliti pamet pa ti kažem da to nije isto, to niesu use flagovi, to nije gentoo like i to nije komfor kojeg mi gentoo daje, ukratko to nije to. It`s not gentoo like. A rules file baš i nije isto kaj i make.conf, naime rules file kod debiana je fajl za buildanje paketa dok je gentoo make.conf defakto tvoj sustav. To baš i nije isto. A neradi ni na isti način. I zato nemoj. Jednostavno nemoj.

      • Z0K4 napisao:

       Dajte momci, čemu prepirka… o ukusima se ne raspravlja… Ja i Milan preferiramo Debian, lutherus preferira Gentoo, netko drugi će možda preferirati i ovaj Hybrid distribuciju… Svaka distribucija ima svojih mana i prednosti (znali mi njih ili ne). Ja ću možda ponovno u budućnosti probati Gentoo (zanimljivo mi zvuče ti flagovi 😀 ) i to zahvaljujući lutherusu 😉

       A sad uživajmo u recenzijama i LIBRE! časopisu! 😀

      • Milan napisao:

       😀 Ma kakva prepirka, sve je jasno:

       sadomazohizam == gentoo

       😛

      • lutherus napisao:

       Ne preferiram konkretno gentoo već slobodu i source a gentoo ima neke druge komfore. Ako želiš probati gentoo, pričekaj hack the shell #4 ili #5 ( ovisi koliko se stigne napraviti u #3 ) jer na kraju gentoo minimal install a možda ga i ubacim pod 50 načina kako efikasno iskoristiti ubuntu live cd ( opet ne nužno ubuntu već bilo koj live cd, a za način broj 50, gentoo instalacija, više volim opensuse live cd i debian live cd, da nevolim ubuntu. ), kratak vodić kako od live cd-a bilo koje distribucije doći do funkcionalne gentoo instalacije u max 2 sata.

      • pearl napisao:

       Pa kad će više 3 dio Hack Shell-a? 😀

      • Shicy napisao:

       Čovjek ima posla…nije to baš piydarija za napisat 😉

      • lutherus napisao:

       @pearl

       Paralelno se piše diplomski :S

 2. tony napisao:

  -stvarno imaju višak vremena,.

 3. Marin napisao:

  Fali awesome DE.

 4. Big Muzzy napisao:

  ne treba mi zabava, treba mi funkcionalan računar!

 5. Blacx napisao:

  Odličan članak, super stvar za početnike koji se još nisu odlučili za DE.
  U 15 komentara do sad, nijedna pohvalna riječ autoru, samo negatine kritike na distribuciju (i Ubuntu?!) koja (čini se) i nije napravljena za svakodnevni rad već za eksperimentiranje.

  • Branko napisao:

   Bravo!
   Calisto, svaka cast na trudu da si isao isprobavati ovo cudo. Meni se ne bi dalo jer nena sanse da se s ovim ista moze konkretno napraviti. Za igranje pola sata i nista vise od toga. Nema sanse da radi kako treba s toliko DE-ova i WM-ova!

  • calisto053 napisao:

   Hvala, ljudi! 😀
   Ova čudna distra najbolje sažima sentencu čitavog Linux svijeta: učenje, eksperimentiranje i zabava!

 6. Milan napisao:

  Svrha distroa je Razgledanje izloga pre mogućeg ulaska u Ubuntu prodavaonici.

 7. jo13 napisao:

  this is awesome distro! people need to try this!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.