Objavljen openSUSE 13.2

Ako se pitate zašto kasnimo s objavom izlaska openSUSE-a 13.2, razlog je jednostavan. Nakon nesretnog rušenja vašeg i našeg omiljenog LZS-a, dok smo popravili pokvareno, konsolidirali redove i odahnuli što ipak nije sve otišlo “k vragu” došao je i taj 4. studeni i onda su pojedini članovi uredništva umjesto da spremno napišu koju prigodnu, navalili na download nove inačice openSUSE-a i potom na ono što se s njom već radi :). Bilo kako bilo, openSUSE 13.2 je sad s nama i “fanovi” već veselo uživaju, a mi možemo samo prema “forumskim informacijama” reći da je prema do sad viđenom najispoliraniji openSUSE OS koji korisniku donosi sve najnovije što GNU/Linux može ponuditi.

openSUSE-download-kada će kraj, kada će ..
openSUSE download – kad će kraj, kad će…

Kako je promjena i novosti puno više no što može stati u ovih par redova, brzopotezno ćemo nabrojati neke od najbitnijih novosti: Dracut zamijenio mkinitrd, kernel 3.16, unaprjeđenja za nouveau, AMD i Intel grafiku, Btrfs default root, xfs default home, Snapper (u kombinaciji sa Btrfs je dobitna kombinacija za “easy recovery”), Ifup zamijenjen sa Wicked. Yast je sad potpuno napisan u Rubyju (puno stabilniji i brži te ima bolju integraciju sa Systemd i Btrfs). Yast više ne podržava Grub legacy (tendencija je GRUB2) Qt5 updated na zadnju verziju i još mnogo toga.

openSUSE 13.2 - desktop
openSUSE 13.2 – radna površina

Isto tako, osim uobičajenih radnih okružja KDE (dolazi u verziji 4.14) i GNOME (verzije 3.14), za istaknuti je da je ovo je prvo openSUSE izdanje koje donosi MATE (1.8.1) koji budućem korisniku pruža tradicionalni pristup desktop iskustva. Također, kao i u prethodnim izdanjima, openSUSE 13.2 je dostupan i s XFCE (4,10), LXDE (0,55), Enlightenment 19 (0.19.0) i Awesome (3.4.15) i svi su dobili određena poboljšanja za bolju integraciju s temeljnim podsustavima kao systemd i upower.

openSUSE 13.2 - postavke
openSUSE 13.2 – postavke

Više o svim novostima i unapređenjima možete pronaći na službenoj stranici openSUSE-a, dok preuzimanje ISO slike možete pronaći na ovoj poveznici.

I za kraj samo mala napomena potencijalnim novim korisnicima koji požele instalirati i isprobati openSUSE 13.2, a odnosi se korištenje vlasničkih drivera za grafičke kartice; vlasnici nVidia GPU-a već danas mogu slobodno koristiti vlasnički driver jer isti radi besprijekorno, no vlasnicima AMD GPU-a je bolje pričekati izlazak novog vlasničkog drivera i do tada koristiti open-source driver.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Objavljen openSUSE 13.2, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

3 Komentara

Dodaj svoj

Stavio sam na testnu mašinu. Inace nisam pretjerani fan ni OpenSUSE ni KDE, ali ova ver je fantastično ispolirana. Ovo bi moglo ostati malo duže na mašini.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.