openSUSE dobiva plan razvoja

Stephan Kulow, projekt menađer u openSUSE projektu predložio je plan razvoja (roadmap) za buduće verzije ove popularne Linux distribucije. Za razliku od Ubuntua i Fedore koji izlaze s novim verzijama svakih šest mjeseci (što je usko vezano uz razvoj GNOME-a), openSUSE do sada nije imao točno definirane datume izlaska. Ipak, čini se kako je nedavno postignut dogovor, i nova verzija openSUSE Linuxa trebala bi se pojavljivati na našim desktopima svakih osam mjeseci.

Sljedeća verzija brojčane oznake 11.2 (kodno ime Fichte) trebala bi se pojaviti u studenom 2009. godine, a zatim slijedi 11.3 u srpnju 2010. godine, openSUSE 12 u ožujku 2011. te verzija 12.1 u studenom 2011. godine. Javna izdanja biti će dostupna četvrtkom prije polovice mjeseca, dok će RC (release candidate) verzija biti puštena u javnost četiri tjedna ranije, kako bi se rješili eventualni nedostaci.

Po riječima Stephana Kulowa, sljedeća verzija openSUSE Linuxa svakako će biti poslastica. Dolazi sa Linux kernelom 2.6.30 (ili noviji), KDE 4.3 i GNOME 2.28 radnim okruženjima, te će koristiti Ext4 kao defaultni datotečni sustav. Biti će predstavljeno i YaST Web sučelje za olakšanu udaljenu administraciju, bolja podrška za netbook prijenosnike i druge novine. Ostaje nam samo čekati i veseliti se novoj verziji.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.