5.214 pregleda

Island polaže temelje za migraciju na otvoreni kôd u državnim institucijama

3

Javne intitucije u Islandu su u posljednjih četiri godine polagano prelazile na softver otvorenog kôda. Ove godine su dvije nove srednje škole u potpunosti prešle na rješenja otvorenog kôda tako da sada od ukupno 32 srednje škole u Islandu njih 5 koristi softver otvorenog kôda. U tom duhu, Islandska Vlada je nedavno pokrenula projekt kojim želi u godinu dana stvoriti fondaciju za uvođenje i korištenje besplatnog i softvera otvorenog kôda u svojim institucijama.

 

Vođa projekta Tryggvi Björgvinsson kaže da cilj projekta nije u godinu dana prebaciti javne institucije na besplatan i open source softver nego stvoriti temelje za takvu migraciju, na kojima institucije mogu stvarati daljnje planove prelaska. No prije nego što u potpunosti prihvati otvoreni kod, tim zadužen za projekt mora analizirati zrelost tih besplatnih i open source alternativa u odnosu na vlasnički softver. To će stvoriti suradnju između javnih institucija, pružatelja IT usluga i zajednice otvorenog koda u Islandu. Ured Islandskog premijera izjavljuje:

“Besplatan i open source softver se rapidno širi cijelim svijetom, i već je postao realistična opcija kod odabira IT rješenja. Važno je da državna tijela podupru i omoguće njegov kontinuiran razvoj, jer upotreba besplatnog i open source softvera može smanjiti ovisnost gospodarstva, državnih tijela i javnosti o pojedinačnim dobavljačima ili pružateljima usluga, te stoga poduprijeti bolji izbor.”

Nadalje, projektom se također želi osigurati da se upotreba besplatnog i open source softvera u školama i institucijama ne ograničava ni na koji način. Većina srednjih škola već koristi Moodle, sustav otvorenog koda za izradu i upravljanje nastavnim sadržajem. Druga javna tijela kao što je novoosnovana Medijska komisija također u potpunosti koriste besplatan i open source softver. Ovaj projekt će učiti na takvim primjerima i nadajmo se utrti put ostalim institucijama.

Reference: http://thenextweb.com/, https://joinup.ec.europa.eu/

Autor: Mario T.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

3 komentara

 1. Branko napisao:

  Linux u škole! 😀

  • vtuhtan napisao:

   Slažem se!
   Iako kad sam sam bio klinac, glavno je bilo na informatici igrati igrice, a tek povremeno upoznavati se sa programiranjem u Logo-u, HTML-om ili Wordom..

   Ali definitivno sa minimalnom do-edukacijom profesora moglo bi se napraviti puno i da djeci to bude zanimljivo u osnovnoj, a u srednjim školama pogotovo.

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.