Island polaže temelje za migraciju na otvoreni kôd u državnim institucijama

Javne intitucije u Islandu su u posljednjih četiri godine polagano prelazile na softver otvorenog kôda. Ove godine su dvije nove srednje škole u potpunosti prešle na rješenja otvorenog kôda tako da sada od ukupno 32 srednje škole u Islandu njih 5 koristi softver otvorenog kôda. U tom duhu, Islandska Vlada je nedavno pokrenula projekt kojim želi u godinu dana stvoriti fondaciju za uvođenje i korištenje besplatnog i softvera otvorenog kôda u svojim institucijama.

 

Vođa projekta Tryggvi Björgvinsson kaže da cilj projekta nije u godinu dana prebaciti javne institucije na besplatan i open source softver nego stvoriti temelje za takvu migraciju, na kojima institucije mogu stvarati daljnje planove prelaska. No prije nego što u potpunosti prihvati otvoreni kod, tim zadužen za projekt mora analizirati zrelost tih besplatnih i open source alternativa u odnosu na vlasnički softver. To će stvoriti suradnju između javnih institucija, pružatelja IT usluga i zajednice otvorenog koda u Islandu. Ured Islandskog premijera izjavljuje:

“Besplatan i open source softver se rapidno širi cijelim svijetom, i već je postao realistična opcija kod odabira IT rješenja. Važno je da državna tijela podupru i omoguće njegov kontinuiran razvoj, jer upotreba besplatnog i open source softvera može smanjiti ovisnost gospodarstva, državnih tijela i javnosti o pojedinačnim dobavljačima ili pružateljima usluga, te stoga poduprijeti bolji izbor.”

Nadalje, projektom se također želi osigurati da se upotreba besplatnog i open source softvera u školama i institucijama ne ograničava ni na koji način. Većina srednjih škola već koristi Moodle, sustav otvorenog koda za izradu i upravljanje nastavnim sadržajem. Druga javna tijela kao što je novoosnovana Medijska komisija također u potpunosti koriste besplatan i open source softver. Ovaj projekt će učiti na takvim primjerima i nadajmo se utrti put ostalim institucijama.

Reference: http://thenextweb.com/, https://joinup.ec.europa.eu/

Autor: Mario T.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

3 Komentara

Dodaj svoj

Slažem se!
Iako kad sam sam bio klinac, glavno je bilo na informatici igrati igrice, a tek povremeno upoznavati se sa programiranjem u Logo-u, HTML-om ili Wordom..

Ali definitivno sa minimalnom do-edukacijom profesora moglo bi se napraviti puno i da djeci to bude zanimljivo u osnovnoj, a u srednjim školama pogotovo.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.