Kako uhvatiti screenshot na Android mobitelu

Ekipa na forumu redovno se hvali elegantno poslaganim widgetima na svojim Android uređajima, novim pozadinama, launcherima i sl. “Opale screenshot i okače na forum. Smetalo me što moj HTC nema mogućnost hvatanja screenshota ekrana, pa sam odlučio doskočiti ovom problemu.

Koliko sam upoznat, Apple na svom iOS-u ima ovu funkciju integriranu, kao i neki proizvođači uređaja s Androidom (primjer Samsung, kombinacijom Back + Volume Down na Galaxyu). Za nas ostale postoje brojne aplikacije ove namjene, ali možda ostanete neugodno iznenađeni kad saznate da funkcioniraju samo na rootanim uređajima.

Nedovoljno "pametan" da uhvati screenshot

 

Kako nemam u planu rootati mobitel sve dok traje garancija, iskopao sam pomalo komplicirano, ali zadovoljavajuće rješenje. Kroz par koraka pokazati ću vam kako uhvatiti screenshot ekrana na Android mobitelu ili tabletu.

Za početak, na mobitelu odaberite Postavke > Aplikacije > Razvoj. Ovdje postavite kvačicu pored “Ispravljanje pogrešaka USB” (ako vam je uređaj na engleskom, odaberite Settings > Applications > Development > USB debugging).

Spojite mobitel na računalo putem USB priključka.

Otvorite web preglednik, kratak posjet web stranici developer.android.com, i preuzimamo Android SDK za Linux.

Otpakirajte sadržaj arhive i putem terminala uđite u novo stvoreni direktorij, a zatim u direktorij /platform-tools. Utipkajte sljedeću naredbu:

./adb kill-server

Postanite root i ukucajte sljedeće naredbe:

./adb start-server
./adb device

Sada ćemo pokrenuti aplikaciju putem koje hvatamo screenshotove. Zove se ddms, a naći ćete je u otpakiranoj Android SDK arhivi, u direktoriju /android-sdk-linux/tools).

Vaš uređaj bi trebao biti prepoznat – kliknite na njega. U meniju Device kliknite na Screen capture (postoji i kratica Ctrl + S)

Znam da nije najspretnije rješenje, ali obavlja posao. Neobično je što Android nema integriranu ovu, reći ćete, osnovnu opciju (ne znam kakvo je stanje sa ICS-om, u komentarima obavijestite ako su riješili stvar).

Sada se možete pridružite ekipi na forumu i pokazati drugima izgled vašeg sučelja (ili pročešljajte okolo, možda nađete inspiraciju).

Autor: Ivan Galgoci

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
Kako uhvatiti screenshot na Android mobitelu, 3.0 out of 5 based on 1 rating

2 Komentara

Dodaj svoj

ICS ima ugrađenu screenshot funkciju. Najnoviji ICS sa Sense 3.6 (power+home tipka).
Kod AOSP-a mislim da se funkcija dobije sa družim držanjem Power tipke i onda se klikne funkcija.

Kao sto kaze iForce xperia Arc S (Android 2.3.4) to ima po “defaultu” . Potrebno je stisnuti tipku za gasenje i iz izbornika izabrati “snimi snimku zaslona”. … i to je to

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.