Objavljen openSUSE 13.2

Ako se pitate zašto kasnimo s objavom izlaska openSUSE-a 13.2, razlog je jednostavan. Nakon nesretnog rušenja vašeg i našeg omiljenog LZS-a, dok smo popravili pokvareno, konsolidirali redove i odahnuli što ipak nije sve otišlo “k vragu” došao je i taj 4. studeni i onda su pojedini članovi uredništva umjesto da spremno napišu koju prigodnu, navalili na download nove inačice openSUSE-a i potom na ono što se s njom već radi :). Bilo kako bilo, openSUSE 13.2 je sad s nama i “fanovi” već veselo uživaju, a mi možemo samo prema “forumskim informacijama” reći da je prema do sad viđenom najispoliraniji openSUSE OS koji korisniku donosi sve najnovije što GNU/Linux može ponuditi.

openSUSE-download-kada će kraj, kada će ..

openSUSE download – kad će kraj, kad će…

Kako je promjena i novosti puno više no što može stati u ovih par redova, brzopotezno ćemo nabrojati neke od najbitnijih novosti: Dracut zamijenio mkinitrd, kernel 3.16, unaprjeđenja za nouveau, AMD i Intel grafiku, Btrfs default root, xfs default home, Snapper (u kombinaciji sa Btrfs je dobitna kombinacija za “easy recovery”), Ifup zamijenjen sa Wicked. Yast je sad potpuno napisan u Rubyju (puno stabilniji i brži te ima bolju integraciju sa Systemd i Btrfs). Yast više ne podržava Grub legacy (tendencija je GRUB2) Qt5 updated na zadnju verziju i još mnogo toga.

openSUSE 13.2 - desktop

openSUSE 13.2 – radna površina

Isto tako, osim uobičajenih radnih okružja KDE (dolazi u verziji 4.14) i GNOME (verzije 3.14), za istaknuti je da je ovo je prvo openSUSE izdanje koje donosi MATE (1.8.1) koji budućem korisniku pruža tradicionalni pristup desktop iskustva. Također, kao i u prethodnim izdanjima, openSUSE 13.2 je dostupan i s XFCE (4,10), LXDE (0,55), Enlightenment 19 (0.19.0) i Awesome (3.4.15) i svi su dobili određena poboljšanja za bolju integraciju s temeljnim podsustavima kao systemd i upower.

openSUSE 13.2 - postavke

openSUSE 13.2 – postavke

Više o svim novostima i unapređenjima možete pronaći na službenoj stranici openSUSE-a, dok preuzimanje ISO slike možete pronaći na ovoj poveznici.

I za kraj samo mala napomena potencijalnim novim korisnicima koji požele instalirati i isprobati openSUSE 13.2, a odnosi se korištenje vlasničkih drivera za grafičke kartice; vlasnici nVidia GPU-a već danas mogu slobodno koristiti vlasnički driver jer isti radi besprijekorno, no vlasnicima AMD GPU-a je bolje pričekati izlazak novog vlasničkog drivera i do tada koristiti open-source driver.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Objavljen openSUSE 13.2, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

You may also like...

3 komentara

  1. Orkh napisao:

    green light to freedom 🙂 Svaka čast bertone

  2. Petar napisao:

    Stavio sam na testnu mašinu. Inace nisam pretjerani fan ni OpenSUSE ni KDE, ali ova ver je fantastično ispolirana. Ovo bi moglo ostati malo duže na mašini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.