Slackware je napunio dvadeset godina

Slackware je nedavno dosegnuo 20. godišnjicu svog postojanja, bez organiziranja proslave. Za Patricka Volkerdinga to je bio samo još jedan radni dan. Ipak, važno je spomenuti ovaj događaj, jer 20 godina je relativno dug period u tehnologiji, posebice kada govorimo o jednoj Linux distribuciji.

Slackware-birthday

 

Prisjetimo se; prvo stabilno izdanje Slackwarea objavljeno je točno 17. srpnja 1993. u 00:16:36 (UTC) pod verzijom 1.00 na 24 3.5 inčne floppy diskete. Tada je Volkerding još bio student. Njegov profesor ga zamolio da napravi SLS instalacijske diskove za laboratorij, na što je pristao, ali bez namjere da ih prepusti široj javnosti, a kolege s fakulteta su ga nagovorile da instalaciju postavi na anonimne FTP servere.

Trenutno stabilno izdanje je 14.0. Donosi kernel 3.x i podršku za NetworkManager, a objavljeno je u rujnu 2012.

Osim Slackwarea, potrebno je spomenuti i još jednu nadolazeću 20. godišnjicu, a to je druga najstarija distribucija današnjice – Debian, koja je i danas u širokoj uporabi.

Slackware se uspio održati 20 godina te je postao stabilna i kompletna distribucija. Volkerdingova filozofija “bit će spremno kada bude spremno” očito nije promašaj.

 

Autor:Dino O.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Slackware je napunio dvadeset godina, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

9 Komentara

Dodaj svoj

jeste.. 9. srecan im.. slack je jedna od malobrojnih distribucija koje nisam ni probao, tako da se vrlo malo mugu identifikovati sa nj. svestan, u teoriji i donekle, njegovog znacaja i istorije, iz “druge ruke”, srecnih prvih dvadeset!!
😉

cestitke na lutherus.org..
🙂
svidja mi se izgled i sadrzaj i postaje destinacija koju cu posecivati..
keep it keeping!!
😉

super još jedan petorazredni lični blog. Kolko još cepanja je potrebno? Znači ja nemam reči…
Super ti je zaista, redovno ću ga posećiivati. Sviđa mi se dizajn, sve za desetku. Samo napred.

Nije petorazredni već zaostali. A nije ni lični. Dizajn je takav kakav je i vjerojatno će se sa vremenom mijenjati no jedino na jednostavnije i čišće ili kompletno na retro odnosno 8 bit.

Nikad ga nisam koristio, nikad me nije ni privukao ni malkice. Ne znam zašto. Mnogi ga hvale, ali …
Bilo kako bilo lepo je 20 godina 🙂 nek im je sa srecom i jos najmanje tolko da poživi.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.