12. srpanj – dan borbe za net neutralnost

Što je princip net neutralnosti i zašto je bitan za Linux korisnike?

 

Net neutralnost je princip po kome pružatelji Internet usluga trebaju tretirati sav sadržaj na Internetu jednako, bez prioritiziranja ili blokiranja određenog sadržaja ili kompletnih web stranica, bez obzira odakle sadržaj potiče. Razlog postojanja ovog principa je kako bi se spriječilo pružatelje Internet usluge u postavljanju monopola te da se u njihovim rukama ne nađe moć prioritiziranja prometa na određene web stranice u odnosu na promet prema drugim, kao i moć ograničavanja svojih korisnika da posjećuju neki vid sadržaja ili usporavanja brzine Internet veze prilikom posjećivanja određene vrste sadržaja.

U ovom članku bavimo se problemom što ovaj princip znači za Linux korisnike.

 

Izvor: https://netneutralnost.com/

 

 

Princip net neutralnosti iz pogleda Linux korisnika

Uzimajući distopijski pogled na to što bi se dogodilo ako ovaj princip ne postoji, sljedeće stvari bi se mogle dogoditi:

 • Pružatelji Internet usluga mogli bi tražiti od korisnika da instaliraju određeni softver za pristup Internetu. Taj softver bi bio vlasnički i vrlo vjerojatno pružatelji Internet usluga ne bi davali službenu podršku za pristup Internetu preko Linux platforme.
 • Pružatelji Internet usluga bi mogli na neki način ograničiti pristup određenom dijelu Internet sadržaja, postavljajući se kao vratari koji odlučuju kojem sadržaju na Internetu je moguće pristupiti bez plaćanja dodatnih paketa uz osnovni. Sav sadržaj na Internetu ne bi bio tretiran jednako.
 • Pružatelji Internet usluga bi mogli tražiti vlasnika web stranica plaćanje kako bi pristup tim web stranicama bio prioritiziran u odnosu na web stranice koje nisu platile ništa, što bi spriječilo pošteno natjecanje među web stranicama.

 

Kako se ove stvari ne bi dogode od krucijalne važnosti da se princip net neutralnosti zaštiti. Pružatelji Internet usluga moraju biti zakonski obvezni sav sadržaj tretirati jednako, bez obzira na to što posjećujete i koji uređaj koristite za pristup Internetu.

Europska Unija je direktivom (čl. 3, st. 2) to ovako definirala:

Krajnji korisnici putem svoje usluge pristupa Internetu imaju pravo pristupa informacijama te sadržaju njihove distribucije, pravo uporabe, pružanja aplikacija i usluga te pravo uporabe terminalne opreme po svom izboru, neovisno o lokaciji krajnjeg korisnika ili pružatelja te lokacije, porijeklu ili odredištu informacije, sadržaja, aplikacije ili usluge.

 

Izvor: savetheinternet.com. Objavljeno pod CC 2.5 licencom

 

 

Hrvatska Vlada je Zakonom o elektroničkim komunikacijama zauzela sličnu poziciju (čl. 5, st. 4), definirajući Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM) i jednu od njenih ciljeva “promicanje mogućnosti krajnjih korisnika usluga da pristupaju i dijele podatke ili se koriste aplikacijama i uslugama po vlastitom izboru”.

Sličan korak je poduzela i Republika Srbija gdje je kao jedan od ciljeva Zakona o elektronskim komunikacijama (čl. 3, st. 11) navedeno “obezbeđivanje mogućnosti krajnjih korisnika da, prilikom korišćenja javnih komunikacionih mreža i usluga, slobodno pristupaju i distribuiraju informacije, kao i da koriste aplikacije i usluge po svom izboru”.

Bosna i Hercegovina trenutno nema usvojen sličan zakon na svom teritoriju, te iz tog razloga uopće nema princip net neutralnosti naveden u zakonskim okvirima.

Međutim, u državama u kojoj je princip net neutralnosti definiran zakonom kao jedan od ciljeva, u praksi smo vrlo daleko od toga. Svi smo svjedoci Internet paketa u kojem se promet prema određenom Internet sadržaju nudi po nižoj cijeni ili besplatno u sklopu nekih paketa. Takva praksa direktno narušava princip net neutralnosti i postavlja pružatelje Internet usluga kao vratare koji odlučuju o tome kojem sadržaju na Internetu možete pristupiti, a kojem ne.

Iz tog razloga, odlučili smo potrošiti jedan dan kako bi naglasili princip net neutralnosti. Organizirani pod web stranicom netneutralnost.com naš je cilj pokrenuti priču o ovoj štetnoj praksi.

Narušavanjem principa net neutralnosti kroz prakse koje se ne slažu s ovim ciljem, direktno je pogođen svaki Internet korisnik. Međutim, Linux korisnici su ovdje, vrlo vjerojatno, u najnezgodnijoj poziciji jer bi narušavanje net neutralnosti direktno pogodilo naše korištenje Interneta ili ga čak u potpunosti onemogućilo. Krajnji cilj jeosvijestiti domaće Vlade da se slože sa stavom koji je zauzela EU. Međutim, kako bismo došli do te granice za početak je potrebno pokrenuti priču o problemu narušavanja ovog principa na lokalnoj razini.

Kako bismo ukazali na ovaj problem, odlučili smo na jedan dan “ugasiti” domaći Internet. Brojni su partneri dobrovoljno pristali povći svoju prisutnost na Internetu na jedan dan, modificirati svoje stranice tako da ukažu na problem ili će jednostavno iskoristi svoj web prostor kako bi ukazali na ovaj važan problem i potrebu za akcijom.

Ovom akcijom smo se pridružili web kompanijama i organizacijama kao što su Amazon, Kickstarter, Vimeo, GitHub, reddit, DigitalOcean, DuckDuckGo, EFF, Mozilla, imgur, Patreon, Vivaldi, Netflix i dr. Njih organizira Battle for the Net kampanja.

 

Podijelite vijest i pridružite se akciji!

 

 

Autor: Aleksandar Todorović

Izvori: battleforthenet.com, savetheinternet.com, netneutralnost.com

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 3.6/5 (5 votes cast)
12. srpanj - dan borbe za net neutralnost, 3.6 out of 5 based on 5 ratings

You may also like...

5 komentara

 1. Covjek napisao:

  Autore nije SR Bosna i Hercegovina već samo Bosna i Hercegovina. Odavno ta zemlja nije socialistička republika.

  • Dario napisao:

   SR se nije odnosilo na “Socijalističku republiku BiH” već na “Saveznu republiku BiH” što BiH je (iako to baš i ne funkcionira u praksi, ali to je tema za politički portal, a ne ovaj posvećen slobodnom i otvorenom softveru)… no da čitatelji ne bi bili više zbunjeni, krivo protumačili SR ili se našli nepotrebno uvrijeđeni, napravljena je korekcija pa je sad valjda svima prihvatljivo 😉

 2. tux napisao:

  DuckDuckGo, reddit, Patreon i brojni drugi, primjerice Google, Facebook, nemaju veze s net neutralnošću jer su je odavno prekršili i promoviraju određene političke opcije, gase račune i provode cenzuru, na primjer Facebook u suradnji s njemačkom vladom briše račune koji govore negativno o Angeli Merkel.

 3. ZP napisao:

  “Bosna i Hercegovina trenutno nema usvojen sličan zakon na svom teritoriju, te iz tog razloga uopće nema princip net neutralnosti naveden u zakonskim okvirima.”

  Kao i obično, uvijek smo zadnji u svemu što valja…

 4. Branko napisao:

  HAHA EU je zato Njabolji