Hoće li IBM uspjeti oživjeti OpenOffice.org?

IBM-Lotus-Symphony-OpenOfficePriča je poznata, Oracle je donirao OpenOffice.org kôd Apache Software Foundationu još u lipnju prošle godine. Uzrok te Oracleove odluke vjerojatno je fork OpenOffice.org-a – LibreOffice – koji je nastao pola godine prije s kojim je formirana nova zajednica oko projekta – The Document Foundation. U međuvremenu dobili su podršku od brojnih sponzora kao što su FSF, Red Hat, Canonical, GNOME, Intel, Google, Novell i drugi, a LibreOffice je “preko noći” postao snažan uredski alat s preko 25.000 tisuća novih linija kôda i preko 400 doprinositelja. Uz to, LibreOffice trenutno koristi preko 15 milijuna Linux korisnika i dodatnih 10 milijuna Windows i Mac korisnika. Najavili su i prijelaz na mobilne platforme (Android i iOS), kao i na web sučelje koje će biti moguće koristiti unutar browsera, što će dodatno doprinijeti rastu ovog uredskog paketa. Pohvalno.

Vratimo se na OpenOffice. Od primitka donacije do danas Apache nije učinio gotovo ništa u pogledu razvoja ovog nekad iznimno popularnog uredskog paketa. Čini se da su zapeli na migraciji kôda i sređivanju licenci. Uskoro će biti i godinu dana od kako je IBM najavio darovati izvorni kôd svojeg IBM Lotus Symphony uredskog paketa Apacheu, ali to se još nije dogodilo. Ipak, čini se da su određeni pomaci na vidiku. Naime, prošli mjesec IBM je objavio Lotus Symphony 3.0.1, posljednje izdanje vlastitog forka OpenOfficea. Umjesto samostalnog razvoja, IBM šalje svoje snage u Apache, gdje će zajednički raditi na Apache OpenOfficeu, koji bi trebao imati i posebno IBM izdanje identično OpenOffice kôdu pod Apache licencom, s dodatkom ekstenzija primarno namijenjenih vezanju za druge IBM proizvode.

Kao što vidimo, dok LibreOffice hrabro grabi naprijed, teško je predvidjeti kad bi mogli očekivati službeno izdanje Apache OpenOfficea. Ukoliko se to kojim slučajem ne dogodi, je li suludo očekivati da će se IBM, kao što je to nedavno učinio i Intel, pridružiti LibreOffice projektu?

Reference: internetnews.comlinuxuser.co.ukedbrill.com

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

3 komentara

 1. Branko napisao:

  A da lijepo ulože u LibreOffice, završe priču s OpenOfficeom i naprave konačno jedan dobar Office paket?
  I onda za dvije godine kad Libre popapa M$ Office neka se forkaju kako god oće. 😉

  • Zlatko napisao:

   Ma neće on popapati Microsoft Office, već će se desiti jedna mnogo puta sažvakana priča. Opet će da se ocepi jedan deo od LibreOfficea, pa će opet da se pojavi neki samostalni i nezavisni … a LibreOffice će biti ostavljen da propadne. To je priča koja mene jako nervira u celoj Linux zajedniici, što čim se postigne određeni napredak, odmah se sve nešto cepa, otkida … LibreOffice, nije ništa drugo do logičan i očekivani nastavak OpenOfficea, tako da što se mene tiče, došlo je samo do promene imena (na žalost i na štetu jer mnogi i dalje LibreOffice nazivaju OpenOfficeom).

 2. b4sh napisao:

  Zamene je OpenOffice vec odavno proslost nazalost sami su krivi , zivjela LibreOffice 😉

  Pozdrav

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.